Společnost : Půjdu k volbám

3. 10. 2017 15:25:32
Předvolební čas je napjatý. Nejen pro občany, ale i pro politiky, kteří už dlouhodobě pracují v Parlamentu, na radnicích a Úřadech městských částí. Co od voleb očekáváme?

Myslím, že pohled na naši současnou politiku od roku 1989 značně zkomplikovaly pády vlád ještě před volbami a načaté reformní programy, které nebyly následující vládou dotaženy do konce z těchto důvodů a neměly pokračovatele. A přitom jsou rezorty, které si vyžadovaly a vyžadují reformy, v nichž se prosazují zejména hlavní pilíře demokratického zřízení a atributy právního státu, následně pak ekonomická, vzdělávací a další obory, plující z přítomného života a vhledů do předpokládané budoucnosti. V úsilí o změny, které podmiňuje dobová situace, demografické poměry, trh a jiné ukazatele není možné vidět jen neviditelnou ruku trhu, nebo až příliš viditelnou, ale naplňování těch ideálů, ke kterým se hlásíme v ústavním pořádku, vyznávající etiku, která vyplývá z naší kultury a civilizace, tedy z hodně hlubokých kulturních a civilizačních kořenů.

Jak se k nim dobrat

Kdysi bývala klasická gymnasia a na některých vysokých školách se učily předměty, které ke znalostem kulturních kořenů a ke znalosti evropské civilizace směřovaly. K tomu se mohli studenti učit latinu, řečtinu a jiné staré jazyky, což nikdy nikomu neuškodilo. Samozřejmě, že takové studium je velmi namáhavé a navíc nemá smysl, aby student vycházel z jednotlivých ročníků s průměrným výsledkem, nebo je tak proklouzl "s pomocí Boží" do praxe.

Do jisté míry je třeba se tomu několik let obětovat, než si najde praktický obor, který ho bude živit a bude si moci vytvořit slušný životní standard. Člověk, který působí na veřejnost jako politik a oslovuje ji, musí disponovat nejen řečnickým uměním, ale také svým tréninkem ve studiu musí umět šikovně podchytit reálné potřeby své doby a poznávat je v širokém kontextu společenského života, do něhož samozřejmě politika patří, stejně jako ekonomie a jiné obory.

Vzdělání, v němž získáváme potřebné znalosti mají smyslu potud, pokud jsou v nich absolventi úspěšní a jsou zařaditelní do působišť, v kterých mohou své poznatky realizovat osobně a svým postojem, který dokáží vždy obhájit.

Je třeba přesně rozlišovat

Každá evropská společnost má jiný historický vývoj, tradice a vztahy, které se v globalizovaném světě různě protínají a myslím, že nestačí se jen inspirovat ze zahraničí a převádět zkušenosti do vlastních podmínek. Naopak je třeba je zvažovat a rozlišovat, co pro naši společnost je vhodné nebo nevhodné, protože pokud se na tom staví projekty pro přítomnost a budoucnost, pak mohou záhy selhat nepřijetím či nemožností je realizovat pro nevhodnost.

A v tomto ohledu vzniká problém, který vidíme dnes a denně. Zavádění jinde úspěšných metod nemusí sedět na naše podmínky, ale ani stále se zmnožující rady v médiích, jak žít zdravě, úspěšně, úžasně a s dlouhověkostí a vyhnout se fatálním chorobám, pokud nebude v našich podmínkách a výzkumech zjištěno, co je skutečně dobře nebo špatně v kontextu se sociálními, geografickými a demografickými znalostmi.

Práva a oprávněné zájmy lidí v pracovním procesu a zdraví

Organizace zdravotnictví a zdravotních pojišťoven musí současně dbát na práva a oprávněné zájmy občanů a společnosti, což souvisí i s financováním léčby občanů, distribucí léků a naléhání na udržování si zdraví, které je masivně prosazováno. V této souvislosti je důležitá i výživa a přesné definování, co je to zdravá výživa, neboť ne každému prospívá to, co je tradiční v jiné zemi s jinými podmínkami, návyky a podnebím i zdravotním stavem populace.

Prevence u sedavého zaměstnání neexistuje

K tomu bych přiřadila i požadavky na životní styl a pracovní podmínky, v nichž působí valná většina občanů a s tím související i řídící procesy a odpovědnosti ve firmách i ve státním a komunálním sektoru.Nelze nabádat a obviňovat jednotlivce, které mají sedavé zaměstnání, že si ničí zdraví, protože pokud charakter jejich práce si vyžaduje tento způsob práce, nemohou dělat nic proto, aby to radikálně změnili.

Všechno, co obvykle potřebují ke své práci, jim totiž poskytují počítače, které mají na stole a nemusí za celou pracovní dobu se zvedat ze židle, pokud nejdou na oběd, nebo na toaletu. Ke kondici a zachování zdraví po dobu pracovního procesu jim neposlouží ani napjaté vztahy v zaměstnání, boj o místo, všelijaké nešvary, které se v kolektivu projevují a jsou neprokazatelné. Je třeba vzít v potaz, že zaměstnanci živí rodiny a starají se o své rodiče, takže i za takových podmínek se těžko mohou vzdát zaměstnání a jít prostě jinam. Třeba stát celý den na nohou a prodávat housky. Je to nesmysl, stejně jako si podrývat zdraví různými dietami a protivráskovými a jinými kosmetickými přípravky, které jsou prý také škodlivé.

Většina lidí nemá ani šanci, aby něco v životě změnili, pokud nejsou postiženi vážnou zdravotní komplikací, která může radikálně změnit poměry a podmínky v rodinách.

Novodobá reformace

Je patrné, že už dlouhou dobu prochází Evropou reformace. Ne, není to ta známá reformace z 16. století, i když se ta současná také týká i duchovního i politického a společenského života. O jejím průběhu se můžeme denně přesvědčovat, co s čím a kdo s kým zápasí v ideálech, v názorech o státu, o právu, o společnosti, o náboženství, a když se vrátím ke své úvodní úvaze, pak to vyžaduje skutečně hlubší znalosti evropského procesu, než přesouvání ideí a norem z jednoho kouta do druhého.

Nikdo, kromě několika málo lidí, nepochybuje, že v EU jako v administrativním orgánu, spojujícím členské země smlouvami a právem musí probíhat reformy, které neoprašují jen lidskou historii, ale které jsou tu proto, aby prosazovaly pro přítomnost a budoucnost základní aspekty, na nichž je Evropa budována a z kterých vzešla. Protože EU není jen jakýsi úřad, ale živé společenství, je třeba oživovat to, co je nutné k dýchání a tlukotu srdce tohoto kontinentu a současně i poznávat to, co zdravému organismu Evropy překáží k jejímu neustálému a potřebnému rozvíjení.

Tak jako v jednotlivých státech, společností, sociálních skupinách, sociálních jednotkách a u jednotlivců se stále mění podmínky jejich života, je třeba, aby se promítly do tohoto celku. Bylo by to asi složité a šokující, kdyby se Evropa, a tím myslím, všechny země, které do ní patří zamyslela nad svou budoucností v kontextu své přítomnosti.

Pojítkem myšlení a praxe evropských zemí byly vždycky nějaké - ismy, které se nastolily, vnutily, staly se i někdy trendy a vyhasly, protože, mají krátkodobou životnost. Pohyb, který je myšlení a životu přirozený nevydrží stabilně na jednom místě a když se vrátím k těm našim kořenům, určitě bych vzala v potaz starého nerudného Herakleita, řeckého myslitele, který pomýšlel na příčinu vzniku, a pravil, že je to oheň, který všechno stravuje a mění v jinou kvalitu. A také řekl: .. do jedné řeky nevstoupíš dvakrát ... není to podruhé už táž voda a ty nejsi týmž člověkem.

Co je třeba?

Je třeba evropská spolupráce, komunikace mezi státy EU, dohoda a etika v té komunikaci, společné cítění k potřebám evropské moderní společnosti, jednotlivců a stále obnovovat pilíře zdravé demokracie a práva, jehož větve mají přesahovat život společností, ne uvadat a praskat po tíhou všelijakých problémů, které mohou mít původ převažováním v trojím dělení moci i nízkém právním vědomí odpovědných lidí, kteří se snaží zavádět pravidla mimo právní řád.

Je také třeba si naslouchat a ne skákat jeden druhému do řeči, jak se projevuje v různých rozhovorech s politiky. A když nikdo nikoho nevyslechne do konce, pak nevíme, co chtěl vlastně říci, co si promyslel a jaké má důvody si to myslet dál, i když byl přerušen. Také si myslím, že politické subjekty by se měly pídit po lidech, kteří jsou ochotni podstoupit veřejnou činnost a zvažovat jejich zdatnost a etické předpoklady. Není tak docela pravda, že politika nepotřebuje morálku, ale užitečnost. Pokud to někdo vyslovil v renesanci, a ta už je pár století za námi, pak dnešní demokratická společnost má jiné pilíře a bohužel i od té doby mnoho negativních zkušeností s nemorálností politiky.

K volbám půjdu a budu si přát, aby hlavně zvítězili ti, kteří milují svou zemi a lidi v ní. I když není snadné něco prosadit, jsou tam od toho, aby se o to stále po celé volební pokoušeli,pokud to prospěje zemi i lidem rozumným způsobem, obrněným znalostmi, zkušenostmi, řečnickým uměním a přívětivým chováním.

Autor: Irena Aghová | úterý 3.10.2017 15:25 | karma článku: 21.79 | přečteno: 433x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 174 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 587 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...