Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: V tom listopadovém dni ...

Vzpomínáme na 17. listopad 1989 po tak dlouhé době a myslíme na výrazné osobnosti, které stály v popředí hnutí a vyjadřovali se k tomto svátečnímu dni. Slavíme otevřenou cestu k budování moderní společnosti.  

Život je lidský boj mezi zlým a dobrým

Historií lidstva se line jako niť touha po svobodě a mezilidském porozumění a jedna éra navazuje na druhou, a ta následující přehodnocuje, nebo pokračuje dál v tomto usilování ve své době. Možná, že naše mladá současná generace, která usedá do školních lavic, by potřebovala od věku, kdy tomu porozumí, znalosti vývoje evropské společnosti a kořeny kultury z nichž vychází. To pro pochopení základních pojmů společenského řádu, který vychází z poznatelných základů. Mnohý člověk je schopen si přehodnotit své poznání a chápat pak ty nové proudy, které světem procházejí. Chápu den 17. listopadu roku 1989 jako výzvu, nikoliv jako ukončený proces nových dějin naší země i světa.. Kdo řádně studoval české dějiny, určitě ví, že takových historických momentů nebylo málo a ani nebylo málo nadějí, které lidé nenaplnili do důsledku, protože člověk už je takový. Svého času jsem si četla několik dílek pana profesora Čermáka, který byl i ústavním soudcem. A na jeho přednášky vzpomínám. 

O lidské nedostatečnosti - z přednášek

Čermák ve své pětisvazkové monografii v díle Demokracie, dil II. „Člověk“ se obšírně zabývá Augustinovými koncepcemi o dvou obcích  a položil závažnou otázku právě o kvalitě lidskosti, která je silnou výzvou pro všechny, kteří se vědecky i politicky vyjadřují k současnému pojetí lidských práv a zaobírají se otázkami autentičnosti lidství a lidskosti vůbec. Kvalifikovaná odpověď jednou z možností, jak začít o autentičnosti lidství a lidskosti uvažovat. Čermák tvrdí: „Kvalitu lidskosti můžeme rozpoznávat nejen podle toho, co je v člověku trvalé, ale také poznáním proměňujících se prvků jeho osobnosti; a právě tyto proměňující prvky v lidské osobnosti vždy ovlivňovaly pojetí lidské nedostatečnosti, která vyplývá z dvojdimenzionálního charakteru lidské osobnosti – vědomí nedostatečnosti a vůli k jejímu překročení“. Vědomí vlastní nedostatečnosti je pro člověka tíživé břemeno, kterého se člověk snaží zbavit, nebo tu tíhu odlehčit nezměrným úsilím o přesah svých mezí a hranic. Současně vědomě a nevědomě zadržuje toto úsilí ze strachu možné ztráty. Řeckému myšlení je „nedostatečnost člověka“ též známa; Aristoteles ve svém díle Etika Nikomachova si všímá projevu nedostatečnosti člověka „v jehož moci je nejen ctnost, ale také špatnost“ a zvýraznil její obrysy na pozadí božské homogenity, na rozdíl od člověka, který není homogenní bytostí jednostranně nakloněnou v pozitivním nebo negativním směru, ale jeho myšlení i jednání je důsledkem protichůdných impulsů a tendencí, z nichž některé ho podněcují ve vzestupu a druhé k sestupu. Platón tuto podstatu sváru v člověku postihl v díle Ústava ve své analýze politických struktur, zejména v tyranii.

Boj o demokracii, o člověka a práva člověka je nekonečný

Málokdo jeho dílo studuje a nikdy jsem neslyšela, že by ho vzpomínal v citacích. Ale je ještě jeden člověk, na kterého bychom měli vzpomenout, jeden z těch, kteří zahynuli díky nesvobodě a represáliím - Jan Patočka, autor několika cenných filosofických knih, z nich jednu mám zvlášť v oblibě - o Sókratovi a možná, že si někdo z vás vzpomene, proč zemřel Sókratés a jaké jeho myšlenky o dobru a mravech jsou zaznamenány v Platónově díle. Zde je důkaz, že naše polistopadové usilování, i po tak dlouhé době,by mělo být hledáním zdrojů podstaty tak velkých pojmů, jako je člověk, lidská práva, etika a růst osobnosti. Myslím si, že v naší historii máme mnoho osobností, které i přes lavinu věků k nám promlouvají a jistě mysleli na jednotu a identitu českého národa. Bylo by správné, kdybychom usilovali o společenské dobro a poznávali zlo, které nás rozděluje a více naslouchali, protože jsme povinni vychovávat a jít příkladem mladé generaci, které bychom neměli zanechat naši zemi ve sporech a rozkladu. Nad tím jsem uvažovala dnem 17. listopadu 2017 a myslela i na ty, kteří se nedožili takových časů. Pokud si na něco stěžujeme, pak sami na sebe, nikoliv na okolnosti, kde a kdy jsme selhávali. Takový zápas nekončí, ale pokračuje dál, v každém z nás i v celé společnosti a není lehký. Vždyť jde o budoucnost, nejen o naši přítomnost.        

 

 

Autor: Irena Aghová | sobota 18.11.2017 12:28 | karma článku: 20,07 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...