Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodinná politika v moderní společnosti.

Rodina je základem všeho dobrého ve společnosti, pokud ovšem je takto brána a podporována a to nejen hmotně, ale také legislativně a především výchovou. Vždyť z ní vycházejí ti, kteří budou strůjci budoucnosti.  

Můžeme se učit z minulosti?

Klasická literatura, která nabízí mnoho témat k otázkám  lásky není podle mého pozorování příliš v kurzu. A přesto v ní můžeme najít bohatství myšlenek, které nejsou jen hudbou minulosti, ale možnou inspirací se zamyslet nad současnou dobou, která tyto hodnoty, jako je láska  nerozmnožuje, i když lidé se opravdu v tomto nemění. Naše mládež, pokud klasickou literaturu nemá přímo předepsanou ve svém středoškolském vzdělávacím procesu, ji nevyhledává a když se potká s nějakým dílem z 18. nebo 19. století, nerozumí jeho poselství, protože naše doba se razantně změnila a vyžaduje si jiné postoje k základním otázkám života ve společnosti, která vyznává jiné hodnoty a vidí prosperitu v jiných dimenzích. Cíle jsou jiné a způsob jejich dosahování je také jiný. Nezamýšlíme se dostatečně a do hloubky nad tím, co je dobře a co špatně, protože nám tyto dvě roviny nějak splývají a celá řada špatných příkladů rozhodně nejsou návodem je opakovat s přesvědčením, že to nakonec vyjde. Ale láska a přátelství jsou ty vzácné jevy, které nás v životě potkávají a jak je vidno, neumíme je prožívat v plnosti, jak si zaslouží. Jsme spíš účastníci rozpadů manželství, rozchodů mezi lidmi, kteří se dříve milovali, neschopnosti vytvořit takovou domácnost, v níž by šťastně vyrůstaly děti, protože lidé jsou hnáni k dosahování takových výkonů, které umožňují slušný životní standard, aby domácnost hmotně udrželi a tím se mohou od sebe odcizovat. Jsou totiž unavení, někdy i znechucení a plni obav z budoucnosti.

Co se vlastně můžeme naučit z minulosti? Že člověk potřebuje načerpat vnitřní sílu, aby překonal všechna úskalí, srovnal si svůj hodnotový žebříček nebo přehodnotil to, co mu překáží dosáhnout cíle, aby žil v plnosti i přesto, že mu vnější okolnosti brání ve štěstí a založení dobré rodiny.

Život nikdy nebyl procházkou, ale bojem.

Ani křesťanská nauka neslibuje ráj na zemi, ale nabízí řešení. Tím řešením je rozlišování  dobra od zla a s touto naukou se už před tím setkáváme v řecké klasické filosofii (Aristoteles, Platón, Sokrates). Nikdo neslibuje, že bez vlastního přičinění a úsilí rozpoznáme kvality u lidí, u vztahů které s nimi navazujeme, že dokážeme vytvořit láskyplné vztahy, které překonají všechny problémy, které se nám staví do cesty. To mohou dokazovat i naši předkové, kteří rozhodně nežili ve snadných dobách, ale přesto vydrželi několik desetiletí udržet manželství a rodinu i přátelství, které kdysi v mládí navázali. Zdá se to jako pohádka? Je to skutečnost o to smutnější, že se manželství v současné době rozpadají po pár letech a s dětmi, které bohužel všechno prožívají s rodiči a nesou si do života tak těžké trauma. Co stojí v cestě ke štěstí? Možná iluze, že láska  snese všechno, že je silnější, než lidská vůle a že nakonec zacelí rány, které si lidé mezi sebou způsobili. Tak to nefunguje bez upřímného odpuštění, bez vůle zacelit mezery v citu a bez přání dojít až na konec cesty, dokud nás smrt nerozdělí a bojovat dál spolu proti všem protivenstvím, které se staví do cesty: nejistota, nemoci, ztráta zaměstnání, snížení životního standardu, nutnost se uskrovnit. To jsou činy, které dokazují, že pouta jsou pevná a že společně zmůžou dobu nepohody a to je skutečně boj, do kterého mohou vstoupit jen vyzrálí jedinci připraveni ho podstoupit a udržet si to nejcennější - lásku a přenést ji na své potomstvo, které se v rodině učí, jak budou v budoucnosti ve svých rodinách fungovat i za předpokladu boje o životní standard, seberealizaci a budou dalším příkladem pro své děti, které budou učit své děti. co je dobro a zlo. 

 

 

 

 

 

     

Autor: Irena Aghová | středa 10.7.2019 20:57 | karma článku: 21,81 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!