Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plagiátorství: diplomová práce nebo závěrečné zkoušky?

Plagiáty na vysokých školách vzbuzují pohoršení veřejnosti, zneucťuje školu, kde se vyskytly, a může pro studenta, který se toho dopustil, připravit o akademický titul. A nejen jeho.

Hodnota vzdělávacího procesu před vstupem na vysokou školu.

Každý uchazeč o studium na vysoké škole ví, že musí napsat absolventskou práci, a to bez ohledu na to, zda je talentovaným autorem, nebo je vlastními písemnými projevy nedotčen. Každý uchazeč samozřejmě před vstupem na vysokou školu prochází vzdělávacím procesem, jehož součástí je nejen zdařilý ústní projev při zkoušení, ale také písemný projev, pokud jsou zadány slohové práce nebo vedení čtenářského deníku. Někdy se u slohové práce zapotí celé příbuzenstvo, nadneseně řečeno. Občas dojde i k exekuci, ze strany rodičů, když objeví fatální pravopisné chyby v textu a poté, co je takový žák klasifikován známkami, které si nikdo, ani on nepřeje, ztratí sebedůvěru a pro příště má strach něco sám stvořit. Tak se i stane, že mu šikovnější kolega práci raději napíše a on ji přepíše a vloží do ní ještě své postřehy, protože učitel pozná, jakým způsobem se dobral ke svému úkolu. Ztracená sebedůvěra ve vlastní vlohy psát samostatně práci s ním kráčí životem. Někdo je nadaný na matematiku a jiné exaktní obory, druhý na cizí jazyky, třetí vyniká v biologii, každý má nějakou tu svou hřivnu. Myslím, že příprava na studium na vysoké škole začíná právě v tom předchozím vzdělávacím procesu, který by ho měl naučit porozumění textům, s kterým pak na vyšších stupních přichází do styku. K tomu náleží i povinná četba literatury, zpracování obsahu přečtených knih a vlastní závěr. Proč si nevést čtenářský deník i ze svého zájmu? Není na to čas a pro učitele i zátěž, pokud má kontrolovat i čtenářské deníky.

Doba přihlašování na vysokou školu a průběh studia.

Poté, co se studentovi podaří projít sítem maturitních zkoušek, hlásí se na vysokou školu. Od prvního ročníku ví, že ho čeká diplomová práce, kterou musí zvládnout podle doporučené normy, která určuje, jak má práce formálně vypadat. I když je obsah práce úžasný ba geniální, a přitom není zvládnutá forma, diplomová práce neprojde jen tak kritikou konzultanta a oponenta. A tak se stane, že je studium téměř zmařeno. Tomuto fatálnímu konci lze předejít, že na předchozích školách při tvoření slohových prací se student střední školy anebo žák základní školy seznámí s normou psaní prací pomocí pedagoga.  Svůdné nabídky – napíšeme za vás absolventskou práci – nepomohou odstranit ten problém, že se lidé nezhostí svého handicapu, že si nevěří a že nejsou schopni napsat odborný text podle požadavků na text kladený, aby prošel hodnocením nejen svým obsahem, ale také svou formou.

Cesta do praxe.

A tak absolventi přicházejí do praxe a opět je čeká psaní textů například ve formě úředních dopisů, právnických textů, pokud studují práva atd. a to psaných spisovnou češtinou, prosté pravopisných chyb. Psaní absolventské práce není jen text pro školu, ale také úsilí o schopnost napsat správně vlastní text k věci. Když si to uvědomíme, pak je záhodno připomenout, že je nutné s ní začít co nejdříve a nenechat ji na poslední chvíli, neboť úzkost z toho psaní se zvyšuje krácením času jejího odevzdání.

Studenti pracují a pěstují své záliby.

Studenti nesedí celý den u počítače, neodevzdávají své fyzické a psychické síly škole, ale mají řadu jiných povinností, či zálib, které pěstovali již před nástupem na vysokou školu anebo mají práci, kterou si vydělávají na studium, protože ne každý student má to štěstí, že je dotován rodiči. To všechno, i když to uznáváme, ho nezprošťuje povinnosti odevzdat závěrečnou práci podle předpisů, pokynů a norem.

Co je snazší? Závěrečné zkoušky nebo psaní diplomové práce?

Internetem proběhl nápad, že by se povinnost psaní diplomových prací a student ukončil své studium závěrečnými zkouškami. Samozřejmě, že pokud by měl i možnost volby – napsat závěrečnou práci nebo se podrobit závěrečným zkouškám, bere plně osud do svých rukou. Je možné si představit, že náplň závěrečných zkoušek bude stejná, jako při povinnosti psaní diplomové práce, takže od prvního ročníku do posledního. Výhodou závěrečných zkoušek by bylo to, že student byl z předmětů podle ročníků už zkoušen, takže si může, při troše štěstí leccos zapamatovat a pokud si dělal pečlivé poznámky z přednášek, kterých se zúčastnil, může i závěrečnou ústní zkoušku úspěšně složit. Není to o nic snazší, než   psaní diplomky, protože může dostat od komise otázky, které se týkají obsahu přednášek během studia a pokud si je student nezaznamenal, pak bude v těžké situaci, zvláště, když zkoušky by byly prováděny před veřejnosti, která by byla před tím pozvána.

Všechno je postaveno na odpovědnosti jednotlivce.

Naplnit si svůj sen, stát se lékařem, právníkem, inženýrem, politikem, není opravdu snadné. A student nejednu slzu prolije už u průběžných zkoušek. Přijdou dni v praxi, kdy nesmí udělat žádnou chybu, protože to může stát lidské životy anebo finanční ztráty. A v praxi se setká se situacemi, které bude muset umět vyřešit. Stejně jako by je řešil u závěrečných zkoušek. Studium znamená úsilí a před otázku vlastního úsilí bude vystavován celý život, stejně, jako před svou odpovědnost jak v soukromém, tak i ve své praxi.  

 

Autor: Irena Aghová | sobota 31.8.2019 13:25 | karma článku: 21,73 | přečteno: 1461x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...