Společnost. Je maturita důležitá?

14. 09. 2019 9:06:09
Na konci vzdělávacího procesu na středních školách přichází jedno důležité období, maturitní zkouška. Můžeme uvažovat, jak je důležitá pro studenta a pro společnost a co vlastně znamená. Je vstupem do dospělosti?

Maturita je důležitá.

Když jsem se zamýšlela nad tímto tématem, troufám si tvrdit, že maturitní zkouška je důležitá pro maturanty a i pro společnost, neboť, nadneseně řečeno, mladá generace vchází do životní éry - dospělosti, buď pokračují ve studiu na vysokých školách, nebo se zařadí do praxe v různých oborech. Nejde přeci o to, jaký předmět je pro tyto mladé lidi důležitý, nebo není, ale pokud jsou předměty shledány odborníky, tak, že představují určitý systém vzdělání, schopnosti přemýšlet, porozumět problému, který je před ně kladen, aby ho dokázali zvládnout, pak tento proces rozhodně není zbytečný a ani marný ani pro věkem již dospělého člověka, který do praxe vchází, tak i pro pracoviště, v kterém se mu podařilo zdolat pohovory před přijetím do pracovního poměru.

Význam střední školy ve studiu a praxi.

Střední škola je předstupněm vysoké školy, a pokud je takto zacílena, není problém uspět v prvním ročníku a zdolat všechny nástrahy studia, které doprovází i nároky vyučujících u zkoušek, nebo v praxi nároky vedoucích zaměstnanců na pracovní výsledky, které se očekávají.

Maturita je také boj, který student svádí sám se sebou po čtyřech letech studia. Je třeba, aby zvládl nároky, které jsou na něho jako na studujícího kladeny a s nimiž se v různé míře setká v praxi či v dalším studiu. Proto si myslím, že je důležitá a vede ke zralosti osobnosti.

Na učitelích všechno záleží.

Samozřejmě, že záleží na učitelích, jejich postoji k vykládané látce a důrazech, které na studenty kladou, aby překonali těžkosti a přesáhli sami sebe při přípravě na ověřování jejich schopnosti zkouškami, testy, písemnými pracemi, paměťovými schopnostmi a stylem samostatného studia. A nejde jen o gymnasia, ale o všechny typy středních škol, z nich často vycházejí lidé, kteří se velmi dobře uplatňují v praxi.

Cesta do života.

Avšak, nejde tu jen o praxi či pokračování ve studiu. Čeká je ještě další odpovědnost při zakládání rodiny, založení domácnosti a výchova dětí, kde projevují svou zralost, ke které dospěli v těchto procesech, které na ně kladly nároky, aby v nich obstáli. Všechno, co člověk prožívá v různých životních obdobích, je svým způsobem proces a pokud získá návyk překonávat překážky již v mládí, v pozdějším věku se mu vyplatí ho opět zapojit.

Úloha učitelů.

To všechno je důvod, aby učitelské povolání nebylo podceňováno, protože to jsou právě učitelé, kteří přivádějí do společnosti nové síly, připravené obstát v budoucím životě, který rozhodně není pro nikoho snadný. V tom je úloha učitelů nezaměnitelná. A čím bude vzdělávací proces kvalitnější, tím budou kvalitnější i ti, kteří jím prošli a zdolali zkoušku dospělosti. Učitelé jsou také lidé, kteří žijí svůj osobní a rodinný život a jsou zapojeni do určitého systému, v němž odborně působí, do něhož vstupují jako absolventi škol a sami na vlastní kůži překonali těžkosti a překážky vlastního vzdělávacího procesu. Sami mají zkušenost, kterou předávají ať vědomě nebo nevědomě svým studentům. Zřejmě nikoho z nich netěší, když studenti neprospívají, propadají, neučí se tak, jak by měli a berou školu na lehkou váhu, nejsou schopni si vytvořit sebekázeň, která je též znakem dospělosti, jako i schopnosti rozlišování, co je dobře a co je špatně.

Nastavení výuky.

Zasadila bych se za to, aby maturita byla též ukázkou toho, jak si student poradí s tématy, které jsou nastaveny ke zjištění jeho tvořivé i znalostní dovednosti, čímž prochází během studia a maturita by měla završit poznání, jak na tom jednotlivec vlastně je. Snad by pomohlo, aby byly vypisovány okruhy, z nichž by si student vybral, čím by se chtěl zabývat a které by vycházely z celé výuky během studia a na jejich zpracování by se ukázalo nejen to, co se v daném okruhu naučil po dobu studia, ale jak dokáže ze svými znalostmi nakládat, jak je zdatný v písemném a i slovním projevu, v němž bude před zkoušejícími obhajovat své dosažené výsledky. Něco takového bude v budoucnosti provádět i v praxi či v dalším studiu. Tak totiž nejlépe projeví svou znalost a zkušenost a také to, zda se věnoval různé problematice i mimo vyučovací program, tedy samostudiem, ke kterému by měl být veden. Stresující studium k ničemu nevede a dlouho trvá, než se člověk toho stresu zbaví. Ale je důležité, aby student měl radost ze studia a dosažených výsledků, o které se sám vlastním přičiněním zasloužil. Takový pocit už bude chtít prožívat i ve svém dalším studiu a v životě, který ho ještě čeká s otevřenou cestou do dalších bojů se sebou.

Autor: Irena Aghová | sobota 14.9.2019 9:06 | karma článku: 21.10 | přečteno: 1089x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 506 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.19 | Přečteno: 1744 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 268 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 200 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...