Skandální záležitost: dr.Polčák versus prezident.

23. 09. 2019 9:37:06
Nechci rozmnožovat články, které se hemží v tisku na téma Polčákovo vyjádření vůči hlavě státu. Tento článek je spíše o jeho společenských, právních a mravních dopadech na společnost. Nikdo nezná dne ani hodiny.

I svoboda slova má své mravní hranice.

Věřím, že pan dr. Polčák je vzdělaný právník s praxí a s touto vzdělaností se pojí i mravní zásady, s kterými se během studia právníci setkávají při výuce. Znalost práva a jeho výkon předpokládá, že právník – advokát řeší ve své praxi problémy lidí a též je zastupuje v soudním řízení s tím, že lidé mu důvěřují, když podepisují plnou moc – zmocnění, tedy smlouvu o zastupování. Ze strany lidí, kteří se na něho jako na advokáta obracejí, je to podobné, jako se obracejí na lékaře a na obou stranách spoléhají na mlčenlivost, což je předpoklad k důvěře ve schopnosti lékaře anebo advokáta.

Jestliže taková osobnost, lékař nebo advokát vstupuje do veřejného prostoru, pak se od ní očekává, že rozumí životu a jeho možným peripetiím, v nichž se lidé ocitají ať zaviněně nebo nezaviněně. Takovou váhu zodpovědnosti musí každý, který se rozhodne, že bude taková povolání vykonávat, unést za každou cenu a nenechá se ničím strhnout. Ani osobními pohnutkami či okolním tlakem, který nemusí být přímý, ale může mít vliv v určité situaci, do níž se taková osobnost dostává a uškodí jednotlivci, nebo lidem, kteří se domnívají, že když to řekl on, tak se to může bez obavy vykládat dál, že je to normální, že uvažování o smrti, která vše vyřeší, je v pořádku, protože všichni víme, že jsme si v tom konci všichni rovni, a přitom o ni přemýšlíme s jistou nevolí a strachem. Asi proto se na Internetu množí články – co bude po smrti a touto otázkou se mnozí zabývají možná více než tím, co bude v životě.

Co máme a nemáme ve vlastních rukou.

Život máme každý ve svých rukou, ale smrt ne. Život si můžeme zorganizovat, ale smrt ne, i když ji jdeme dobrovolně vstříc. Tento konec neznáme, protože se o něm nikdo nemohl vyjádřit, až na ty, kteří o něm uvažují z různých hledisek, ale bez vlastních zkušeností a mnozí si myslí, že tabu smrti je prolomeno. Je to tajemství, které není odhaleno navzdory moderní vědě. Navzdory tomu, co se o tom píše a co se snaží někteří autoři vyslovit. V konci jsme všichni odpovědní za své myšlenky, které zhmotňujeme slovy, které mají často nedozírnou váhu. Kdybychom je chtěli vzít zpět a vysvětlovat nejučenějšími formulacemi, párem volů je nepřitáhneme zpět, protože jejich důsledek přetrvává v hlavách lidí. Když jsme se rozhodli, že budeme svobodnou společností, která má tu preferenci, že uznává svobodu slova, měli bychom uvěřit, že ta slova, která mají velkou moc, naráží na určité hranice, a to díky zákonům a mravnímu cítění, jsou omezitelná. Svoboda je velká věc, která by neměla být omezována nenávistí, vztekem, závistí, chamtivostí, egoismem, egocentrismem, mocichtivostí a jinými pocity, které nepatří do budování slušných lidských vlastností.

Přát někomu smrt je nemravné.

A tak, přát někomu smrt je nemravné i tehdy, když si to jen přejeme v myšlenkách či slovy, i ze strany veřejných osob i ze strany soukromých osob. Z tohoto přání se množí vraždy, násilí ať už psychické nebo tělesné a že jich není málo, to víme z tisku, množí se i sebevraždy a smrt může tak panovat. Mluvíme o generačním smíru, kdy se starší generace smiřují s mladšími, kdy mladší generace ctí starší generace. A to je také tom, jak o svém životě přemýšlíme a jak jsou vůbec uspořádány mezigenerační vztahy ze strany státu. Jestliže se dostane případ dr. Polčáka versus prezidenta Zemana před soud, jestliže dr. Polčák za svá neuvážená slova bude zbaven všech funkcí, třeba i vyloučen z advokátní komory, myslím, že je třeba posoudit tuto věc z hlediska mravního buď odpuštěním, nebo veřejnou omluvou bez ohledu na to, jak to vlastně myslel.

Vezměme na sebe to břemeno, že je mravné zachovávat důstojnost člověka, že lidský život si vyžaduje úctu a ochranu, že i svoboda si vyžaduje úctu a nebude ničím narušována, že budeme život ctít ve všech formách, dokud se projevuje, a tato úcta bude náležet životu od početí až po stáří, jehož tíži si zakusíme každý, a to nejen z hlediska zdraví, ale i z hlediska toho, že prohlédneme skutečnost, která nás obklopuje a jíž se zhrozíme,.že všechno jinak, než jsme si představovali třeba i v řadách svých nejbližších a to je to nejtěžší, když se setkáme z nevděkem, popřením všech našich snah o slušný život následné generace, o lhostejnosti navzdory tomu, jaké oběti jsme přinášeli. Vděčnost a porozumění i smíření je dar těm, kteří byli obdarováni, i když si to nepřipouští, že své dary nerozmnožovali.

Myslím, že celou situaci je nutno řešit především z mravního pohledu a následně z právního pohledu, přesně řečeno, z pohledu úcty k člověku, ať je v jakémkoliv postavení. Bude to dobrý precedent pro všechny, kteří úctu k člověku bagatelizují. Bez úcty k člověku dojdeme k barbarizaci společnosti, což si nedovedeme představit. Uvolňovat tato stavidla je snadné, ale pro budoucnost strašně nebezpečné.

Autor: Irena Aghová | pondělí 23.9.2019 9:37 | karma článku: 33.62 | přečteno: 1095x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.74 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...