Lucius Cornelius Sulla. 1. Sullova kariéra a zběsilost.

27. 03. 2020 0:01:14
Pro vysvětlení, proč se Cicero obával Sully tento článek je věnován Sullovi – diktátorovi. Neuvěřitelné činy, kterých se Sulla dopouštěl pocházejí z hněvu a ambicióznosti. Čtení o Sullovi jen pro silné nervy.

Lucius Cornelius Sulla pocházel z patricijské rodiny, kterou lze vnímat jako šlechtickou. Jeho předek Rufinus, senátor, se dostal do svízelného maléru. Byl usvědčen, že má v majetku přes deset liber stříbrných nádob, což zákon nedovoloval, za tento přestupek byl vyloučen ze senátu a poté jeho potomci žili v neutěšených poměrech. Když Sulla dospěl žil v jiné domácnosti za nízké nájemné a tím se odlišoval od svého stavu. Vnější podobu jeho osoby lze poznat ze zachovalých podobizen: jeho tvář měla nepěkný vzhled, byla poseta neštovičkami. A tak byl často vystaven výsměchu: nedával přednost společnosti, byl často zasmušilý. Ani jeho milostný život nebyl úspěšný.

Ale když se stal kvestorem, odplul za generálem Mariem, který poprvé zastával úřad konzula, do Afriky, aby válčil s Iugurthou. Této výpravy nelitoval, protože dosáhl znamenité pověsti a pochvaly a ve vhodné chvíli se spřátelil s numidským králem Bokchem. Tento král choval velkou nenávist k Iugurthovi, který byl jeho zetěm a velmi se ho obával. Když byl Iugurtha přemožen a utekl se k němu, byl to jeho tchán, který mu připravoval záhubu. Promyslel si, že bude lépe, když vydá Iugurthu prostřednictvím Sully než vlastníma rukama. Když to všechno zvážil, povolal Sullu k sobě a zřejmě se na všem dohodli a tak se Sulla seznámil s Mariem, vzal s sebou hrstku vojáků a chystal se k nejodvážnějšímu a nebezpečnému podniku.

Plútarchos míní, že to nebezpečí bylo v tom, že projevil důvěru cizinci, který zklamal důvěru svých nejbližších příbuzných, a aby druhého zajal, tak se svěřil rukám tohoto barbara. Ale Bokchos, který se stal pánem obou a sám sebe postavil před neodkladné rozhodnutí jednoho z těch dvou klamat, dlouho váhal, až se konečně rozhodl a vydal Sullovi Iugurthu. Tak se Bokchos rozhodl pro zradu. A ten den, kdo kvůli tomu v Římě triumfoval, byl Marius, ale nenávist vůči Mariovi připisovala slávu z toho šťastně provedeného činu jen Sullovi. A Marius samozřejmě byl velmi rozhněván. Vždyť i Sulla sám, jak byl už svou přirozenou povahou nakloněn k vychloubání a tehdy získal u občanů jakýsi věhlas a ochutnal konečně slávu, došel ve své ctižádosti tak daleko, že si dal vyrýt do prstenu obraz, jak Bokchos odevzdává Iugurthu a ona jako ho od něho přijímá, a tento prsten stále nosil a požíval ho jako pečetidlo.

To pochopitelně Maria hodně hnětlo, ale poněvadž pokládal Sullu ještě za bezvýznamného, aby mu musel závidět, používal ho dále při svých vojenských výpravách, za druhého konzulátu jako legáta a ve třetím jako vojenského tribuna, a s jeho pomocí dosáhl mnoha významných úspěchů. Jenže Marius, jak Sulla zpozoroval, mu náhle přestal poskytovat příležitosti k slavným činům, ale spíše brzdí jeho náhlý vzestup, se obrátil ke Catulovi, Mariovu spoluveliteli, člověku sice čestnému, ale k válečným akcím velmi pomalému. Ale tento vojevůdce mu svěřoval prvořadé a nejdůležitější úkoly, a tak Sulla získával moc a slávu.

A nyní přijde něco děsivého. Sulla přemohl v bitvě velkou část barbarů sídlících v Alpách, a poněvadž se snižovaly potravinové zásoby, postaral se o ně a opatřil jich skutečně velké zásoby, takže vojáci Catulovi žili v nadbytku, ale mohl poskytnou pomoc i vojákům Mariovým. A to Maria silně hnětlo. To nepřátelství mezi nimi vyvrcholilo občanskou válkou a nejstrašnějšími zmatky a nepokoji až k diktatuře a k úplnému převratu ve státě, a to jasně ukazuje Euripides, který varoval před ctižádostí jako nejzhoubnějšího a nejhoršího zla pro ty, kdo mu podlehnou.

Sulla se domníval, že sláva, kterou si vydobyl za válečné činy, mu zcela postačí k dosažení státních úřadů, so hned po skončení válečné výpravy začal získávat přízeň lidu a ucházel se o praeturu, ale zklamal se: příčinu toho svaloval na nejširší lidové vrstvy.

Po skončení praetury byl Sulla poslán do Kappadocie: veřejným důvodem, tohoto tažení bylo dosadit opět na trůn Ariobarzana, ve skutečnosti však měl omezit Mithridata, který vyvíjel mnohostrannou činnost a snažil se získat panství a moc nemenší, než byla ta, kterou dosud měl. Vedl s sebou tedy vlastní vojenské sbory, ale využil i ochoty a nadšení spojenců, takže usmrtil mnoho Kappadočanů a potom ještě více Arménů, kteří jim pomáhali, načež vypudil Cordia a dosadil jako krále Ariobarzana.

Když byl Sulla u Eufratu, dostavil se k němu Parth Orobazos, vyslanec krále Arsaka, ač tyto dva národy neměli dříve jakýkoliv vzájemný styk, a proto se zdá, že i toto patří k velikému Sullovu štěstí, že byl první z Římanů, který se dostal s Parthy do vyjednávání o spojenectví a přátelství.

Když se Sulla vrátil domů, už na něho leccos prasklo: Censorinus ho veřejně obžaloval z vyděračství, že si protizákonně nahromadil veliké jmění z říše, která je v přátelském a spojeneckém vztahu k Římu. Ale když věc měla přijít k projednávání, Censorinus od žaloby odstoupil.

Mezitím se vynořila jeho hádka s Mariem a dostala nový podnět horlivou štědrostí Bokcha: ten totiž jednak, aby zalichotil lidu v Římě, jednak, aby se zavděčil Sullovi, dal postavit na Capitolu několik soch s odznaky vítězství a vedle nich zlatou sochu znázorňující, jak se Iugurtha odevzdal Sullovi. A to velmi naštvalo Maria a dokonce se v tom rozhořčení pokoušel dílo strhnout. Jiné se zase zastávali Sully a z toho div nevznikla občanská válka, která se nemohla uskutečnit, protože v té době proti Římu vypukla spojenecká válka. Ta už dlouho chodila kolem a tu vážnou roztržku tehdy potlačila.

V této nejtěžší válce, která Římanům připravila velké utrpení a nebezpečí, nebyl Marius schopen provést něco velikého a podat důkaz, že statečnost v boji potřebuje mohutnou sílu a naproti tomu Sulla vykonal mnoho pamětihodného a získal si velkou slávu od spoluobčanů. Ti ho pokládali za velikého vojevůdce, přátelé za největšího a nepřátelé za nejšťastnějšího.

Když byl vyslán s vojskem do války se spojenci, udělala se prý v zemi trhlina poblíž háje Lavernina, z jejíhož jícnu se dral obrovský oheň a jasný plamen šlehal k nebi. A věštci to prý vysvětlili tak, že statečný muž, nad obyčej vynikající krásnou postavou, se zmocní vlády a osvobodí město od nynějších nepokojů. A k tomu Sulla dodal, že tímto mužem je on sám, neboť zlatá kadeř dodává jeho osobě zvláštní půvab po tak nádherných a znamenitých činech se neostýchá být sám sově svědkem statečnosti. Tolik tedy o jeho náboženských názorech.

V ostatním svém jednání se jeví jako příliš nestálý a nedůsledný, mnoho ukořistil a ještě více rozdal. Dovedl projevit nadměrnou úctu a právě tak nadměrně dovedl potupit a vyhubovat: projevoval náklonost těm, které potřeboval, a dovedl drtit ty, kteří potřebovali jeho. Takže nelze rozeznat, zdali byl od přírody spíše nadutý nebo úlisný,

Nestejný způsob přidělování trestů, kdy pro sebenepatrnější příčinu dával popravovat a na druhé straně i největší provinění snášel s laskavou myslí, kdy nejtěžší urážky přívětivě promíjel a bezvýznamné poklesky naopak trestal smrtí a zabavením majetku, by snad někdo vysvětlil tak, že byl od přírody popudlivý a mstivý, ale ve svém rozhořčení se dovedl ovládnout úvahou o vlastním prospěchu.

Část 2. Sulla proti Římu.

Zdroj: Plútarchos. Životopisy slavných Řeků a Římanů.

Autor: Irena Aghová | pátek 27.3.2020 0:01 | karma článku: 15.05 | přečteno: 350x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 129 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 133 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 205 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 372 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...