Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marcus Tullius Cicero. 4. Antonius a Cicero

O vraždě G. Iulia Caesara bylo psáno dříve a nyní se podívejme, co všechno z toho vzešlo pro Marca Tullia Cicerona. Cicero zemřel 7. prosince r. 43 př. n.l.  

 

Když Brutus a Cassius vykonali svůj hrozný čin a Caesarovi přátelé se spolčili proti spiklencům, zavládl strach, že město bude zachváceno občanskou válkou. Antonius jako konzul svolal senát a krátce promluvil o svornosti, po něm měl Cicero dlouhou řeč, týkající se přítomné situace, v níž přemlouval senát, aby napodobil Athéňany a odhlasoval beztrestnost Caesarovým vrahům, dále aby dal lidem z Cassiovy a Brutovi strany provincie. Nic z toho se však neuskutečnilo. Lidé se obávali, že se se stane Antonius samovládcem.

Co Antonius věděl o Ciceronovi? Že jeho vliv ve státě stoupá, že se důvěrně přátelí z Brutem a proto mu byla jeho přítomnost velmi na obtíž. Mezi Antoniem a Ciceronem rozhodně nevládla žádná přízeň a Cicero z toho dostal strach a chystal se odplout do Sýrie jako Dolabellův legát, Ti, co měli být konzuly byli jeho stoupenci a prosili ho, aby je neopouštěl a slíbili, že Antonia odstraní, zůstane-li v Římě. Cicero kolísal mezi důvěrou a nedůvěrou, nechal Dolabellu odplout a Hirtiovým přátelům slíbil že stráví jen léto v Athénách a opět se vrátí. Odplutí se zdrželo a z Říma přišly zprávy, že se Antonius hodně změnil a že se ve všem řídí podle senátu a že chybí jen jeho přítomnost, aby se daly poměry do pořádku. Cicero se tedy vrátil za jásotu lidu, ale Antoniovi už nevěřil a měl strach z léčky a Antonius takovou nedůvěru těžce nesl. Cicero byl před ním varován, Od té doby chodili kolem sebe, jako by se neznali a byli vůči sobě velmi ostražití.   

Quintus a Cicero na cestě z Říma.

Když pak po Antoniově porážce a po smrti obou konzulů v bitvě přešly armády k mladému Caesarovi (Octavianovi), dostal senát strach z toho mladého muže, kterého provázelo štěstí a pokusil se mu odloudit jeho moc, jako by nepotřeboval obránce, když Antonius utekl. Mladý Caesar (Octavianus) se toho zalekl poslal Cicerovi přátele, kteří ho měli prosbami a přemlouváním přimět k tomu, aby se dali společně zvolit konzuly. Cicero měl po zvolení rozhodovat jak sám uzná za vhodné, sám se měl ujmout vlády, podpořit mladého Caesara (Octaviana), kterému jde jen o čest a slávu. Tenkrát se dal Cicero nechal mladými svést a oklamat. Pomáhal mu ke zvolení a naklonil mu senát, Tenkrát ho za to přátelé kárali, o málo později pak poznal, že zničil sám sebe a zradil svobodu lidu. Když Caesar přes své mládí dosáhl nejvyšší moci a stal se konzulem, přestal se starat o Cicerona, spřátelil se s Antoniem a Lepidem, spojit své vojsko s brannými silami a rozdělil se s nimi o moc, jako by šlo o jakýkoli majetek. Sestavil také seznam těch, kteří měli zemřít, bylo na seznamu dvěstě lidí. V jejich neshodách bylo největším předmětem sporu proskribování Cicerona, protože Antonius nebyl ochotný k žádné dohodě, nezemře-li Cicero první. Lepidus s Antoniem souhlasil ale Caesar (Octavianus) oběma odporoval. Došlo k tajnému třídennímu jednání u města Bononie, jehož se zúčastnili jen oni tři a k němuž se sešli na jakémsi místě vzdáleném od tábora a obtékaném řekou. Caesar bojoval tři dny o Cicerona, třetího dne povolil a Cicerona přestal chránit. Caesar (Octavianus) musel vydat Cicerona, Lepidus svého bratra Paula a Antonius Lucia Caesara, svého strýce z matčiny strany. Tak ve své vzteklé zlobě přestali myslit jako lidé, vlastě ukázali, že žádní zvíře není krutější, než člověk, když se v něm spojí vášeň s moc.

Poměry v Římě byly čím dál víc nebezpečnější a Cicero se svým bratrem v této napjaté době byly na statku u Tuscula. Tam se dozvěděli o proskripcích, rozhodli se přejít do Astury na Ciceronův přímořský statek a odtamtud se přeplavit lodí do Makedonie k Brutovi: šla o něm totiž pověst, že má silné vojsko. Cestovali v nosítkách, protože byli vyčerpáni zármutkem. Dále se dali přepravit do Caiety, kde měl statek. Cicero vystoupil na břeh, odešel do své vily a ulehl, aby si odpočinul a usnul a sluhové ho odnesli na pobřeží. A tu přišli vrahové, píše Plútarchos se svými pomocníky, centurio Herennius a vojenský tribun Popilius, kterého kdysi Cicero obhajoval, když byl žalován z otcovraždy. Mašli zavřené dveře a proti je vyvrátili. Cicerona nikde nenašli a domácí lidé vypověděli, že o něm nevědí.

Dalším zrádcem byl mladík, kterému dal Cicero vzdělání ve svobodných uměních a vědách, propuštěnec jeho bratra Quinta, jménem Filologos. Ten prozradil tribunovi, že právě odešli nosiči s nosítky stinným stromořadím k moři. Tribun vzal s sebou několik lidí a běžel kolem domu k východu. Herennius za ním utíkal stromořadím za prchajícími. Když ho Cicero zpozoroval, poručil otrokům, aby postavili nosítka. Sám se pak podle svého zvyku chytil za bradu levou rukou a upřeně se podíval na vrahy, zanedbaný, zarostlý a s obličejem utýraným starostmi, takže si většina přikryla oči., když se Herennius napřahoval k smrtící ráně. Cicero byl zabit ranou do šíje, jak se vykláněl z nosítek. Vrah, jak měl nařízeno od Antonia, uťal mu hlavu a ruce, jimiž napsal filipické řeči. Uťaté údy byly odvezeny do Říma, právě, když Antonius předsedal při volně nějakého úředníka a zvolal – nyní jsou proskripce u konce. Hlavu a ruce dal upevnit nad lodními zobany na řečništi jako hrůznou podívanou pro Římany, kteří věřili že vidí ne obličej Ciceronovův ale obraz Antoniovy duše.

Jiná verze: Po Caesarově smrti věřil v obrat k republice, ale byl zklamán, proto opustil Řím, cestou ho zastihla nepravdivá zpráva, že se Antonius vzdal moci. Po návratu zjistil, že se tato zpráva nezakládala na pravdě a začal proti Marcu Antoniovi veřejně vystupovat a přednesl 14 řečí proti Antoniovi, kde ho velmi ostře napadal. Po těchto projevech senát vyhlásil Antoniovi válku, jejíž vedení svěřil Octavianovi, ten se ale s Antoniem spojil a tím byla moc senátu definitivně zlomena. Cicero se pokusil o útěk z Říma, avšak byl 7. prosince 43 př. n. l. dostižen a zabit. Mrtvolu vláčeli po římských ulicích, jeho hlava a pravá ruka byly vystaveny na Foru. (Wikipedie)

A šel čas. Caesar přišel k jednomu ze svých vnuků, který měl v rukou jednu z Ciceronových knih a zarazil se a chtěl ji schovat do tógy, Když ho Caesar spatřil. Vzal mu ji a velký kus z ní přečetl ve stoje, pak ji zase jinochovu vrátil a řekl: „Byl to velmi učený muž a vlastenec“.

 

Po konečném vítězství nad Antoniem si Caesar jako konzul vybral jako kolegu Ciceronova syna. Z jeho podnětu dal senát odstranit Antoniovy sochy, zrušil i jiné pocty a rozhodl, aby nikdo z rodu Antoniů neměl jméno Marcus. Tak božstvo svěřilo úkol spravedlivě potrestat Antonia Ciceronově rodině.

Zdroj: Plútarchos: životopisy slavných Řeků a Římanů. II

Konec mého seriálu o antických římských osobnostech.                                      

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 2.4.2020 20:27 | karma článku: 16,88 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!