Menu na sobotu a neděli: Světíme dny odpočinku delikátním jídlem
Hovězí je in a kdo rád vaří, ten se má ...
Všimla jsem si, že si lidé odvykli jíst hovězí maso a dělají opravdu chybu. Jednak si podlamují zdraví a jednak se připravují o báječné chutě z vynikajících meníček, které jsou nebo spíš mohly být tradicí naší kuchyně. I když současné dívky a mladé dámy nepovažují vaření za nutnou záležitost, chtěla bych je jemně upozornit, že vaření je dovednost, kterou jen tak někdo neovládá. Není to jen o tom, že se něco plácne do kastrolu a ono to nějak dopadne. Je to hra smyslů a také jisté jemnosti při zpracovávání potravin a poslední dobrou se mi zdá, že se čím dál více mužů pyšní kuchařským uměním a dokonce si vytvořili vlastní zajímavý styl. Muži si rádi hrají a v historii vaření mají své místo. Dokonce tím, že jsou i vynálezci kuchyňských potřeb, nástrojů a přístrojů, můžeme dovodit, že se k vaření nemínili nikdy otáčet zády a já věřím tomu, že kdyby je historie tak často nenavlékala do uniforem, že by dokázali opanovat i kuchyni. Sláva jim, protože jejich jídla jsou báječná a velmi pestrá.
Nuže, vraťme se k hovězímu masu
Hovězí pečeně se sardelemi
Jedním z vynikajících jídel, které se vařily pro sváteční dny, jsou hovězí pečeně. Mám k dispozici zajímavý recept, který jistě přijde vhod. Hovězí maso nejdříve uvařte v polévce. Pak jej vyndejte a rozkrájejte je na plátky. Opatrně, aby se vám nerozpadlo. Připravte si kastrol, který dobře vymastěte máslem, do něho dejte upraženou cibuli, sekanou petrželku a pár sardelí. Maso trochu posolte a posypejte ho cibulí, zelenou petrželí a vložte na něho sardele. Podlijte ho kyselou smetanou a nechejte hodinu a půl v troubě péct. Upečené maso pak vložte na mísu. přeceďte na něho šťávu a ozdobte na čtvrtky nakrájeným citrónem. A k tomu podávejte ubrouskový knedlík.
Hovězí pečeně s uzeným jazykem
Hovězí maso z kýty lehce rozklepejte. Pak nakrájete na menší klínky uzený jazyk, slaninu, mrkev a kyselé okurky. Úzkým špičatým nožem nařízněte otvory v mase a do nich střídavě zastrkujte klínky z uzeného jazyka. Pokud chcete dodat masu lepší chuť, nařezejte klínky i z dušených hříbků nebo žampiónů a vkládejte je střídavě do otvorů s ostatními ingrediencemi. Až je maso dobře protknuté všemi přísadami, tak ho jemně prosolte a posypte majoránkou. V kastrolu, kde budete maso dusit, rozehřejte kousek pěkné slaniny s máslem a dejte maso napřed opéci, pak podlévejte polévkou, přidejte několik kapeck citrónové šťávy a zakryjte poklicí. Maso duste do měkka. Zatím v hrnečku rozmíchejte ve studené vodě lžíci mouky a až udušené maso vyndáte z hrnce, zalijte tím štávu, přidejte trochu vína a nechejte znovu povařit. Maso pak pokrájete na pěkné. úhledné kousky, urovnejte je na mísu a nalijte na něho omáčku. K tomu je vynikající rizoto nebo vařený krupicový závin.
Bavorská pečeně
Maso z hovězí kýty poklepejte, potřete potlučeným kořením, solí a dejte do hliněné nádoby, polijte octem, posypte hojně posekanou cibulí, zatížte ho a nechejte tak tři dny v chladném místě. Pak maso upečte na slanině a podlévejte bílým vínem. Měkké maso vyndejte, zaprašte šťávu moukou, zalijte bílým vínem a nechejte povařit. Pak šťávu přeceďte, přidejte kousek páleného cukru, jemně posekané citronové kůry. oprané rozinky, na nudličky nakríjené mandle, lžíci slivovice nebo třešňovky a podle chuti oslaďte. Tak tohle bych rozhodně svěřila mužům. Tato pečeně musí mít opravdu říz.
Uherská pečeně
Do rozpuštěného sádla dejte osmažit pokrájenou cibuli (na 1 kg masa 4 cibule do které se nasype paprika). Hovězí maso pokrájejte na kostky, pak ho posolte, pokmínujte a dejte dusit na cibuli. Pokud je třeba podlijte ho polévkou, přidejte trochu rozetřeného česneku a tlučeného jalovce. Až je maso udušené, seberte tuk, zaprašte šťávu moukou, ještě ponechejte na osmahnutí, potom podlijte polévkou. A6 povaří, podávejte na stůl. A doporučuji vřele dá k masu dusit i malé brambory.
Svíčková pečeně v máslovém těstě
Tak tento recept je složitější, ale rozhodně se jím blýsknete. Takže si nejdříve připravíme nadívanou svíčkovou. Maso pečlivě očistěte a protákejte opatrně slaninou.
Dále si připravte nádivku:
1/4 kg vepřového a 1/4 kg telecího masa, odřezané maso se svíčkové, jednu namočenou žemli semelte na stroji a dejte do mísy. K tomu přidejte dvě celá vějce, 5 dkg rozheátého másla, dušené a nakrájené hříbky. trochu sekané zelené petrželky, sůl, pepř. 3 lžíce kyselé smetany a vše dobře promíchejte.
A pokračujeme:
Nařízněte svíčkovou po délce tak, aby zůstala celá, ne někde proříznutá, oslte ji a naplňte ji připravenou nádivkou, sešijte ji a omotejte motouzem, dejte na máslo a cibulku pěkně péci. Často na ni dohlížejte a podlévejte ji, aby měla pěknou šťávu. Když je upečená, motouz z ní sejměte.
A nyní ji budeme balit do máslového těsta
Tím je myšleno listové těsto. Takže, maso zbavíme motouzu, rpzválíme si těsto a pkně so něho zamotáme svíčkovou, pomažeme plech máslem, vložíme na něho zabalené maso v těstě a dáme péci. Štávu z pečeně ve zvláštním kastrole zaprášíme moukou, podlijeme třemi lžícemi malaga a necháme povařit. Pak maso v těstě jemně a opatrně nakrájíme a procezenou šťávu budemem podávat zvlášť.
Tak, doufám, že jsem vás recepty potěšila a že jsem vás také inspirovala k domácímu vyvařování.
Krásnou sobotu přeji. Společné rodinné stolování je důležité pro utužování mezigeneračních vztahů. Tak to bývalo a tak to také bude i nadále.
© Maura, 02/2011
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil
Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...
V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči
Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...
Strážníci nepomohli oběšenci, po rozsudku u městské policie končí
Městský soud v Praze potvrdil ve čtvrtek peněžité tresty dvěma pražským strážníkům, kteří loni v...
Ruský transgenderový politik se vrátil k původnímu pohlaví. Omluvil se národu
Ruský transgenderový politik Roman Aljošin se po několika letech se ženskou identitou rozhodl...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016