Menu na sobotu a neděli: Dáte si lososa podle starých tradic?

Maso z lososa je vynikající a jemné. Nejchutnější je v dubnu. avšak i v ostatních měsících je poživatelný. Nejjemnější je losos rýnský...

Myslím, že mnoho lidí nevaří meníčka z lososa a to je chyba. Jídla z lososa nikdy nezklamou. A můžete vařit i sváteční i každodenní obědy a vždycky se zavděčíte těm, kteří mají rybí maso rádi.

Jeho maso je velmi ceněno a má typickou oranžovočervenou barvu za syrova, která se po uvaření mění dorůžova. Vedle rybolovu v přírodě je značná část lososího masa získávána na lososích farmách, kde jsou jedinci chováni pro maso. Na farmách se někdy k přibarvení masa přidává do potravy barviva, např. kantaxantin. Losos se servíruje vařený nebo pečený. Velkou oblibu má také uzený losos, ale i tepelně neupravený.

Průměrný obsah látek a minerálů

My se samozřejmě musíme vždycky starat o znalosti výživné hodnoty potravin. které míníme zařadit do jídleníčku.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v mase lososa.

SložkaJednotka
voda67,2Na45stopy
bílkoviny20,2K360
tukyCa211,91
cukry0Mg270,75
3,23P2500,004
vláknina0Fe0,4karotenstopy
9,5Cu0,03thiamin0,23
cholesterol50Zn0,6riboflavin0,13
Se0,026I0,037niacin7,2
energie750Mn0,02Cl58

Tak a teď víme skoro všechno ...

A nyní se budeme soustředit na recepty.

Co takhle dát si teplého lososa?

Dejte vařit 2 dcl vína, 1 díl octa a 3 díly vody, kousek cibule a několik zrnek pepře. Do vařící marinády vložte lososa, přikryjte a nechte rybu asi 10 - 15 minut pomalu vařit. Podávejte ho teplého i s kůží a k němu malé brambory, posypané zelenou petrželkou. Mezi rybu dejte kousky citronu a kousky zelené petrželky. Můžete také udělat do omáčníku holandskou omáčku anebo postavit v koflíku na stůl horké máslo.

Losos na paprice

Vložte do kastrolku kousek másla a v něm nechejte do žluta usmažit pokrájenou cibuli. Do osmažené přdejte trochu papriky a 2 lžíce kasoviny z rajských jablíček. DO toho vložte lososa pokrájeného na díly, osoloeného a nechejte jej dusit tak, že ho budete polévat vlastní šťávou. Uvařeno budete mít za půl hodiny. Udušené maso opatrně vyndejte, složte na mísu a šťávu hned přeceďte.

Záviny ze studeného masa lososa

Nakrájejte potřebné množství řízků z pěkného lososa, asi tak 5 cm široké a 10 cm dlouhé, zaviňte každý řízek, zavažte jej motouzkem a dejte vařit do bílého vína. Uvařené závitky pak nechejte zchladnout. B9lou majonézu smíchejte s již tuhnoucím aspikem. Každý závin do této směsi namočte a rovnejte na mísu, kterou položte na led.  Pak z chleba vykrojte podle mísy podstavec několik centrimetrů vysoký a namažte ho dobrým máslem a postavte ho na mísu. Rolované záviny na podstavec pěkně narovnejte.. doprostřed dejte světlý sekaný aspik, kolem dokola můžete podstavec ozdobit podle chuti. Třeba sardelovými závinky.

© Maura, 02/2011

Nepřehlédněte:

Kompletní energetické tabulky:

http://www.lucy.cz/energeticke-tabulky/maso/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 12.2.2011 17:51 | karma článku: 12,16 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07