Zavařování: Marmelády
Borůvky jsou dnes velmi ceněné a jsou výborné jak čerstvé, tak i zavařené. Borůvková marmeláda se dá využít i do koblih, do drobenkového koláče, do piškotového dortu a jiných moučníků, do kterých není třeba dávat spíš pikatnější marmeládu, třeba rybízovou. Sušené borůvky se používají v lidové medicíně při průjmových onemocněních.
Borůvková marmeláda
Čistě přebrané borůvky dejte vařit do kastrolu a stále míchejte, aby se nepřipálily. Potom, až se rozvaří, přelisujte je přes síto. Na 1 kg borůvek dejte 30 dkg cukru a za stálého míchání nechejte vyvařit. Až začnou houstnout, zamíchejte do nich lžíci rumu, pak naplňte sklenice, zavažte a uschovejte.
Jeřabiny mají také své místo v kuchyni. Já je také suším. Jako sušené plody je míchám s malinovým, jahodovým a ostružinovým listím a dělám z nich výborný vitamínový čaj.
Jeřabinová marmeláda
Čisté jeřabiny rozvařte v hliněném nebo kamenném kastrole. Potom je dobře přetřete přes síto. Na 1 kg jeřabin, které jste přelisovali, dejte 3/4 kg cukru. Pak kastrol s obsahem dejte na sporák a za stálého míchání nechejte vyvařit. Když začnou vařit, nechejte je ještě půl hodiny vařit. Zchladlou zavařeninu ve sklenicích uschovejte. Hodí se dobře do omáček ke zvěřině a dokáže nahradit plně i šípkovou zavařeninu.
Šípky jsou tradičně používány na vaření vitamínových čajů, ale lisuje se z nich i olej na kosmetické použití. Jsou i krásnou ozdobou do vázy a podzimních kytic do interiérů.
Šípková marmeláda
Na 1 kg přelisované šípkoviny dejte 1/2 kg cukru. Ale nejprve cukr pokapejte vodou a nechejte roztát. Poté dejte na sporák. Až začne houstnout, vložte do něho přelisovanou šípkovinu a nechejte půl hodiny vařit. Lehce vychladlou dejte do sklenic.
Jablkové marmelády
První typ
Opadaná, očištěná jablka nechejte s trochou vody rozvařit v troubě. Rozvařená přetřete přes síto. Na 1 kg přelisovaných jablek dejte půl kg cukru, dejte do kamenného kastrolu a vařte za stálého míchání asi 1 hodinu. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a vychladlé obvažte a uschovejte.
Druhý typ
Rozkrájejte jablka, dejte do hrnce, zalijte je do 3/4 hrnce vudou, nechejte do měkka uvařit, pak přelisujte přes síto. Na 1 kg jablečné kaše dejte 3/4 kg cukru a nechte asi půl hodiny vařit, pak tam vhoďte 3/4 kg na tenké plátky pokrájená jablka a nechtejte ještě půl hodiny vařit. Horkou marmeládu uschovejte do sklenic.
Rybíz
Rybízová marmeláda
Zralý rybíz oberte a přetřete sítem. Na 1 kg přelisovaného rybízu dejte 1 kg cukru buď krystalového nebo hrubě tlučeného. Rybíz z cukrem dejte do kotlíku na prudký oheň a stále míchejte a tak vařte 20 minut. Marmeládu nalijte do sklenic a nechejte stát do druhého dne. Na vychladlou marmeládu položte v rumě namočené plátno, posypte je salicylovým práškem, obvažte pergamenem a uschovejte. Podle toho návodu můžete připravit také meruňkovou, broskvovou, malinovou a jahodovou marmeládu.
Ovoce v octě
Nejsem si jistá, zda někdo ještě zavařuje ve vinném octě, ale mohu ubezpečit, že to není špatné. Až na to, že se to hodně prodraží. Ovoce v octě se však velmi dobře hodí do ovocných salátů anebo jako příloha k masu.
Broskve v octě
Oloupané broskve rozpůlte a vařte v octě. Na 1/8 octa dejte 1/4 kg cukru. Měkké broskve vyndejte, uložte na mísu a přikryjte papírem. Druhý den slijte z nich šťávu a zavařte ji hustěji, načež do ní vložte broskve, nechejte přejít varem, vyndejte broskve, urovnějte do sklenic, zalijte šťávou, obvažte a uschovejte.
Brusinky v octě
Na 5 kg brusinek svařte 1/2 l vinného octa s 1 kg cukru. Když začne cukr vařit, vhoďte do něho kousek skořice a brusinky. Opatrně míchejte a 8 minut nechte vařit. Pak je vyberte z cukru dírkovanou sběračkou, vložte do sklenice, cukr nechte ještě povařit, načež skořici odstraňte, cukr, trochu již prochladlý, nalijte na brusinky a studené zavažte.
Pokud máte zájem o jakékoliv recepty, které jsem kdy uveřejnila, napište mi na e-mail (novotnaire zavináč seznam.cz) a já vám je pošlu v .pdf formátu.
Příště ovoce v rumu a ve víně
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad
Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...
Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou
Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...
Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech
Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...
I v dubnu padaly rekordy. V Klementinu byl osmý nejteplejší za 250 let
Letošní duben s průměrnou teplotou 13,4 stupně Celsia byl v pražském Klementinu osmý nejteplejší ze...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016