Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J80o80s77e16f 12P58o35t64r

19. 8. 2017 1:49

Kolem 14. století na planetě existovaly civilizace čínská, indická, japonská, islámská, aztécká v Americe, křesťanská v Evropě. Všechny tyto civilizace charakterizovala neměnnost, strnulost, žádný vývoj, pouze a jen křesťanská civilizace vytvořila novou civilizaci - demokracii, vědu, umění na nejvyšší úrovni, průmyslovou výrobu, tedy to co v současné době dobývá svět, důkazem toho je i snaha méně úspěšných z Afriky a z Asie žít v Evropě.

Křesťanská Evropa vytvořila nejdokonalejší civilizaci v dějinách , ovšem jak už to tak bývá, současně se objevila kontrarevoluce, německý nacionální socialismus a marxisticko-leninský socialismus. Oba názorové směry byl poraženy. nacismus světovou válkou, marxismus vlastními obyvateli, přesto bohužel existuje spousta dušeních potomků, neomarxistů, kteří podstatnou měrou ovlivňují názory široké veřejnosti.

0 0
možnosti

Znát historické milníky, rozumět jim a udělat si ucelený vyvážený obrázek o souvislostech milníků v historii více států (jak se ovlivňovaly a čím byli způsobeny, co následně generovaly),... to je velmi těžké.

Jednak rozsah učiva dějepisu ve školách tomu nedává šanci. Potom ne každý učitel dějepisu umí žáky zaujmout výkladem právě těch souvislostí a dopadů (většinou mentoruje data) a nakonec (a to je nejdůležitější) - kdo vlastně zná význam těch milníků v době, kdy proběhly? Pamětníci? na události před sto a více lety nejsou. Kronikáři? Kronikář je jen člověk - někdy píše poplatně svému pánu, který jej platil, někdy to byl "rebel", který akcentoval důraz k jedné misce vah, kde ležely argumenty pro nebo proti události.

Přesto je historie nepřebernou studnicí možného poučení. Můj známý říká "Kdo zná historii, chápe současnost a ví kam spějeme v budoucnu, protože vše se jen a jen opakuje".

Díky za článek, který dal podnět k zamyšlení.R^

2 0
možnosti
Foto

Mimochodem, co se týče Evropy, tak byl takový pokus učiněn systematicky vydáním několika takových menších modrých knih na přelomu tohoto století. Nevím, jak to pokračovalo. Ale bylo to hodně zajímavé.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS