Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Říkáme svým dětem, že nesmí nikomu ubližovat a věříme,že násilí je špatné a vnímáme to jako morální pravidlo. Z toho vyplývá tzv. malá pravda "Nikomu neubližuj" a velká pravda "Násilí je špatné" Uprostřed těchto dvou pravd leží tzv nulová zóna, ve které tato pravidla lidé vnímají úplně jinak.

Příklad, pokud někoho najmeme, aby pro nás loupil, kradl a vraždil vnímáme to jako zločin. Pokud tohle dělá stát, náhle se zločinné jednání stává morálním a lidi kteří jménem státu takto jednají oslavujeme, vyznamenáváme a odměňujeme výsluhou.

Přijmeme-li tuto nulovou zónu jako platnou, pak žádné logické tvrzení o morálce není udržitelné a můžeme si hranice morálky posouvat podle toho jak potřebujeme.

2 0
možnosti
IA

Velmi dobře jste to vystihl. Pojem morálky pluje v lidské mysli a lidé se dohodnou, jaké hranice je možné nastavit. Politika s morálkou nemá nic společného, je to účelová věc, právo též ne. Zbývají lidé, kteří ji vytvářejí.

0 0
možnosti
JS

Co je morální a co nemorální?

Takovou otázku si nikdy nekladu, mám jasno. Jsem a také se chovám morálně, kdo mne vidí jinak a dá to slovy či činem najevo je nemorální.

1 0
možnosti
Foto

R^:-) snad lidé jednou procitnou a budou vědět, jak to čemu se někdy říká atmosféra, může vážně podlomit jejich psýchu i tělesné zdraví

1 0
možnosti
PK

Asi nebudu přímo reaktivní k věci, ale když jsem četl Váš blog ozval se mi v paměti jeden citát, který jsem jako mlaďas měl rád :,, Ženy představují vítězství hmoty nad duchem; muži představují vítězství ducha nad morálkou.“ No OW byl klasa...;-D

1 0
možnosti
IA

To je moc pěkný citát. Zapíši si ho. Děkuji. V

0 0
možnosti