Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Dík za věcné a kvalitní shrnutí!

:-)

0 0
možnosti
IA

děkuji. Na teologické fakultě to byla jedna z nejtěžších otázek. Tak jsem si to všechno zapamatovala. Ale stejně, Cyrila a Metoděje mi bylo vždycky líto.V

0 0
možnosti
LJ

Snad bych pro ilustraci mohl dodat, že bulharský vládce Boris, který nechtěl, aby v zemi působili byzantští misionáři, poněvadž by to znamenalo vazbu či spíše závislost na Byzantské říši, se obrátil na papeže s žádostí o misionáře. Ten vyhověl a poslal ta dva kněze. Samozřejmě, že znaly slovanský jazyk, kterým vyučovali. Bohoslužby však konali v latině. Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo: u nás převážila latinská bohoslužba a závislost na německy mluvících oblastech, v Bulharsku nakonec přivážila pravoslavná bohoslužba a závislost na Byzancii.

1 0
možnosti
IA

děkuji, vhodné doplnění.V

0 0
možnosti
Foto

Paní Aghová, díky za obšírnou informaci o dějinných událostech - o tom, co předcházelo, a později i následovalo, po návštěvě - misijní cestě bratří Cyrila (Konstantina) a Metoděje, do oblasti tehdejší Velké Moravy, do míst, kde dnes žijeme.(A poznámka: My dvě se známe z lit. serveru EPIKA). Srdečně Vás zdravím. :-)

2 0
možnosti
IA

Vzpomínám si na Vás. Děkuji za vlídnou kritiku. Je to velmi smutná historická událost.

2 0
možnosti