Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Amíci mají poučku, že každý člověk je užitečný, když se dá na správné místo. Obávám se, že tohle se nám stále příliš nedaří.

0 0
možnosti
IA
PK

V privátní firmě není důležité stáří, ale rozhodují schopnosti a to jsem poznal na vlastní kůži, jak doma, tak venku v Evropě a za mořem. Veřejná sféra asi funguje v této oblasti asi trochu jinak...

2 0
možnosti
IA

Poznala jsem, že ve veřejné sféře se upřednostňují mladí, věkově perspektivní lidé i s tím rizikem, že neuspějí, protože nemají zkušenosti, i když mají dobré vzdělání atd. Důraz se klade na schopnost pracovat s technologiemi a je pochybnost, že starší lidé na to už nestačí, dále, že jsou schopni se učit jazyky, což starší generace tu schopnost už nemá. Nejsem zrovna přívržencem generační výměny, jak se o to pokoušeli v Evropě, ale zdá se, díky platům ve veřejné sféře to mladé zase tak netáhne. A pak jde o zvyklosti, které si privátní sféra udržuje, což je zřejmě překážka pro mladé, podle mého pozorování. DěVkuji za příspěvek.

0 0
možnosti
Foto

konkurence na pracovním trhu existuje, takže panuje i mezi generacemi. Nebýt starých, mají se mladí lépe a naopak, s tím nelze nic dělat.

1 0
možnosti
IA

Je to tak zařízeno. Podivně zařízeno. Ten zápas není fér. Mělo by to být vyrovnané s tím, že obě strany mají nějaká pravidla, která udržují řád.

0 0
možnosti
JK

Autorko, k tomu, že dobří řemeslníci budou vždy potřební...to no. Ale většina vyučených lidí nedělá řemeslo celý život. Buď je to nebaví, nebo v tom nejsou dobří. A hlavně řemeslo časem nemusí vykonávat ze zdr. důvodů. Viz zedníci. A bez maturity nemáte šanci si najít lepší místo. tak je třeba uvažovat. Dnes maturitu musí mít např. inspektor autoškoly. Přece mladý maturant nemůže být lepším řidičem, než třeba o mnoho let starší s prací. Nebo maturitu požadují na smutečního řečníka úplně zbytečně. FOrmální vzdělání se u nás na mnoha profesích stále přeceňuje. Papír má přednost přes znalostma.

1 0
možnosti
IA

Většina vázaných živností má podmínky, jednou z nich je maturita. A máte pravdu, že se v mnoha profesích přeceňuje formální vzdělání. S tím souhlasím, je je to, dané zákonem i u vysokoškolsky vzdělaných inženýrů, pracujících v nějakém oboru. Jsou to tzv. autorizace, které jsou vyžadované u uchazečů o veřejné zakázky kromě jiných dokladů, požadovaných na základě evropských směrnic. I inženýr, který má autorizaci a všechny ty doklady, co se po něm chtějí a to stojí hodně peněz, nemusí být na trhu úspěšný. U volných živností se takové věci nepožadují. takže živnostenský list může získat i kartářka a bůh ví jaké jiné profese. Myslím, že tyhle věci by se mohly opravdu upřesnit a zvážit nutnost toho kterého požadavku. Děkuji.

1 0
možnosti
MK

Skutečně zabírají starší lidé v důchodovém věku mladším pracovní místa? Zkopírovala jsem otázku z Vašeho blogu.

Ono jde o to, jaká místa zabírají? Zpravidla zabírají místečka, kde se nepředřou, zodpovědnost malá nebo nulová. Zejména zabírají místečka vedoucích oddělení na úřadech, magistrátech, ba i jako ředitelé školských zařízení.... Proč má dělat ředitele 65. člověk? Ať jde učit. Nejsem proti, aby důchodci nepracovali, pokud chtějí nebo musí, ale neměli by přesluhovat. Nepobírat důchod současně s platem na místě, kde byli třeba 20 let. Máš nárok na důchod? Jdi do důchodu a nech se zaměstnat třeba jako uklízečka, pomocná síla, poštačka. Btw. jsem též v důchodu, nepracuji.

2 2
možnosti
IA

Děkuji za příspěvek, paní Kloučková. Já mám tu zkušenost, z ministerstva, že tam pracovali lidé přes důchod, protože mladí se do státní správy nehrnou. Na jednom ředitelství, které nebudu jmenovat poslali lidi, kteří měli nárok na důchod do důchodu a ejhle, na inzerát, že hledají zaměstnance se jim žádný mlaďoch nehlásil, tak zase prosili ty odejité, aby se tam vrátili - úplná fraška. Je to o tom, že jsou podle mne ty pracovní procesy vedeny tak, jak v minulosti a to zase umí ti starší. Ředitelé školských zařízení by měli mít přiměřený věk. ale sehnat někoho, kdo by to chtěla dělat z mladých, to je asi docela těžké, když nemají zkušenost. Co se týká dalších úřadů - ně každý zvládne přijímací podmínky podle služebního zákona. Já si myslím, že nejsou dobře nastaveny podmínky na trhu a ani to, kdo kde nesmí přesluhovat v nějaké pozici. Třeba u doktorů i u soudců. každý by měl být připraven, že půjde do důchodu, tak by min. 10 let před tím se mohl na tu situaci připravovat a přemýšlet o tom, co by mohl dělat dál, když to potřebuje.

3 0
možnosti
JR

J46a48n 96R37á52ž

30. 9. 2019 15:09

Příběh 1. "Moje děti přišly do věku, kdy se musí rozhodovat o tom, co budou v životě dělat. Takže jsme je začali usilovně přesvědčovat, že jít na universitu je ztráta času a pro další uplatnění v životě, jestli nechtějí dělat lékaře nebo konstruktéry, popřípadě některý z vědeckých oborů, naprosto zbytečná záležitost. A tak společně analyzujeme se synem, který není studijní typ, jaké řemeslo bude dělat a s dcerou, kterou bohudíky opustila představa studovat humanitní obory na MU, zase probíráme škálu oborů, po kterých bude zaručeně poptávka na pracovním trhu v období nástupu digitalizace a robotizace výrobních procesů"

Tak tohle mi řekl syn kamaráda s dětmi syn 15 a dcera 17 let. Velmi rozumné!

Příběh 2. Personální ředitel strojírenského podniku zadal kriteria pro příjem nových zaměstnanců do nástrojárny: Věk min. 40 let, prokazatelnou praxi v oboru a ověřenou schopnost samostatného řešení výrobních úkolů. Těm nabídnout 50tis.Kč. měs.

Mladí mohou vyhrát boj o pracovní místa jen tehdy, když dokáží, že mají stejné vlastnosti pracovat zodpovědně, kreativně, kvalitně a s potřebnou mírou loajality jak k zaměstnavateli, tak i k odběrateli, jako mají starší. Jinak: Jsou pracovní pozice, zejména ve výrobní sféře a službách, kde zkušenost a odpovědnost za kvalitu odvedené práce, má přednost před věkem.

Osobně jsem přesvědčen, že první, kdo dostane "padáka" v nastupující krizi a propouštění, nebude loajální starší odborník, ale mladý "pták" který žije v přesvědčení, že není problém měnit každé dva roky zaměstnavatele..

6 0
možnosti
IA

Ano, pane Ráž, přesně tak to je. Dřív se lidé nejdřív vyučili a pak šli do škol a toho se drželi všichni lidé, i Habsburci. Já Vašemu synu fandím i dceři, protože řemeslo má stále zlaté dno a já jsem proto, aby konečně ty naše vlády pochopily, že mají dát řemeslům šanci a udělat pořádné učňovské školy, aby kluci a holky měli do budoucna dobré vyhlídky. To, co bude převažovat a ponese také zisk do rodiny. Studiem humanitních oborů rozhodně se člověk život nemůže, kromě práva a to není taky jisté a je to úmorné studium. Záleží na tom, jaké má člověk a k čemu nadání - já osobně obdivuji obory, které vyhovují současné potřebě a jsou skutečně dobře placeny. A hlavně, když to ty lidi, co se na ně připravují, baví.V

1 0
možnosti