Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Účel světí prostředky - k odpovědi panu Barthovi

Ano, Machiavelliho pozorovací závěry jsou široce vykládány jako "účel světí prostředky". On ve Vladaři tuto formulaci v jistém smyslu skutečně používá. Ovšem Machiavelliho kritici toto zcela nepochopili. Machiavelli toto toliko konstatuje, bere to za odpozorovanou lidskou přirozenost, že pokud je nějakého cíle dosaženo, ten cíl se stane skutečností a je zbytečné před tím zavírat oči. Na nastalé kvalitě věcí nezmění nic to, zda považujeme postup a výsledek za morální či nemorální. - - - - - Obecně se nad Machiavelliho Vladařem směšně moralizuje. Skutečnost je ovšem taková, že Vladař je esence humanismu, v tom smyslu, že člověka a jeho konání staví do středobodu, protože v lidském rozměru je člověk skutečně jediným hybatelem věcí. Současně je Vladař esencí racionality myšlení, protože nahlíží na věci takové, jaké tyto jsou, a nikoliv, jaké by snad podle něčích představ měly být. - - - - - - Moje životní zkušenost je shodná s Machiavelliho pozorováními. Nejvíce křičí o nutnosti ctít morálku ti, kteří chtějí u svých soupeřů vyvolat ostych, čehož pak využijí k tomu, aby dosáhli cíle prostředky ještě více nemorálními, než byl předtím platný "standard nemorálnosti". Posledních 30 let je toho fantastickou učebnicí a třeba takový Andrej Babiš je skutečným apoštolem takového dění. - - - - Kdo pečlivě čte Vladaře, záhy zjistí, že Machiavellli je přesvědčeným zastáncem ušlechtilosti člověka a lidské společnosti. Častokrát jsem jím až zahanben, protože on má neochvějnou víru ve spravedlnost a altruistické jednání člověka, narozdíl ode mne, když já o těchto věcech velmi často pochybuji.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, velmi obtížně čitelný článek! Knihu jsem četl nejméně x-krát, předpokládám, že audiokniha bude obsahově shodná. Chci vidět toho troufalce, který si z poslechu něčeho takového odnese cokoliv použitelného. Machiavelliho vývody mají hodnotu pouze pro praktické použití, tj. když je použijeme na konkrétní lidská jednání ve společnosti, zejména pro analýzu motivů jednajících. Pro takový účel užití jsou velmi pravděpodobně nepřekonatelným materiálem, a zřejmě právě proto jsou tak široce dehonestovány.:-)

2 0
možnosti
IA

Měla jsem záměr vysvětlit, že kniha Vladař vznikl Machiavelliho praxe, že to nepsal jen tak, jak se někteří snaží velmi dlouho vykládat. Ten článek se Vám zdál obtížný asi proto, že jste to pozadí jeho knihy zřejmě nestudoval. Což nesnižuje Váš příspěvek k mému článku. Machiavelliho knihy jsou obtížné na čtení, pokud čtenář si k tomu nedoloží to historické pozadí, které uvádí za příklad. Mne Machiavelli velmi pomohl k pochopení starověkých a středověkých dějin. Děkuji Vám za příspěvek. V

1 0
možnosti