Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Jinak jsou to pouze subjektivní názory kohokoliv z nás, aniž bychom byli zapřaženi do politické činnosti."

To si pravdu myslíte, že k demokracii se relevantně mohou vyjadřovat pouze politici? V tom s vámi nemohu souhlasit. Copak snad mají patent na rozum či výkladovou licenci?

Naopak, politici, zejména v naší středoevropské kotlině, by měli být ti poslední, kdo by měli demokracii vykládat. Moc korumpuje a my si s tím stále ještě nevíme rady. Proto podlehneme kdejakému samozvanému politikovi a jeho výkladu demokracie, místo abychom ho nutili se obecným pravidlům přizpůsobit. JO, jo, ještě tu demokracii moc nezvládáme.

0 1
možnosti

Dobrý den, pane Macháčku, děkuji Vám za příspěvek. Podle mého soudu, jak to tak pozoruji v médiích při různých rozhovorech a na těch shromážděních, se nějak nedokáži dopídit k nějaké originální myšlence, která by existenci demokracie charakterizovala a učinila z toho projevu tázaného, nějaký nosný závěr, z kterého by vyplýval pokrok v dosavadním myšlení. Musím se vám přiznat, že jsem skutečně 5 let na právnické fakultě po roce 1990, kdy jsem začala studovat, jsem ty pilíře demokracie a ústavy demokratických států procházela i z jejich antickými kořeny.

Každý z nás může mít nějakou představu o lidských právech, o demokratickém státu, o občanství a o zákonech, já to nikomu z občanů neberu. Ale politik, který stojí v čele ministerstva (moc výkonná), nebo v čele soudu (moc soudní) či sedí v Parlamentu s právem diskutovat (moc zákonodárná) by měl jasně a srozumitelně své projevy ať písemné či ústní stále směřovat k samotným pilířům demokracie. To nejsou pak nějaké názory, ale stanoviska, platná a účinná, která by dokázala změnit to, co buď narušuje řád nebo navrhnout účinný zákrok proti tomu, co dokonce demokracii ohrožuje v jejím systému. Nebudu Vás nudit svými úvahami, bylo by to dlouhá odpověď na váš dotaz. Výkladovou licenci mají orgány k tomu určené, jako jsou třeba soudy i Ústavní soud, který je k tomu vyloženě zřízen, čí Evropský soud. Asi tak.V

0 0
možnosti