Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Take neco k vasemu blogu, pani Aghova.

Cely cesky pravni system nezna svoji pravni historii. Je mlady a jeho struktura nepodporuje vytvoreni te historie. Protoze ziji v zemi z delsi soudni historii, je vidno ten rozdil. Ve strucnosti, co tim myslim.

V ceskem soudnim rozhodniti, vychazi zaver (rosudek) z ucasti nekolika soudcu. Hovorim o vyssich soudnich utvarech. Ti rozhodnou a vyslovi zaver. To je konec celeho problemu a je tento problem zapomenut ve chvily, kdy neni odvolani proti rozhodnuti. Spis se zanese do archivu. Ve spisu neni vyjadreni jednotlivych soudcu.

I Ustavni soud pracuje timto zpusobem.

Nyni k tem soudum kde ziji. Pri nekterych procesech (obzvlast viditelny pro verejnost), je mozno si uvedomit cely system, jak soud pracuje. Jen odvolaci a Nejvyssi soud je bez poroty. Jinak porota vzdy urci vinu ci nevinu. (soudce jen proces ridi a vynasi trest) Je na prokuratorovy a obhajci predstavit silu sveho presvedceni. Zde prichazi ta historie jako pomucka pro jednu ci druhou stranu. Z odvolanim na rozhodniti podobneho procesu je silny argument pro kteroukoliv stranu. Ty rozhodnuti s celym procesem jsou totiz katologovany a knizne vydany pro kazdou pravni instituci. Je take dostupna ve verejnych knihovnach pro normalni obcany.

Ustavni soud (zde Nejvyssi soud) ma devet soudcu. Ty jsou dosazeni na dozivoti. (nebo osobni odstoupeni). Kazdy soudce pracuje samostatne. Pri rozhodnuti tohoto soudu, kazdy soudce predlozi svuj vyrok s oduvodnenim. Pocet soudcu pro ci proti, nam davaji rozhodujici vysledek. Zase, duvody kazdeho soudce jsou dokumentovany a cele rocni vyjadreni soudu je knizne vydano. Novy pravnici se mohou ucit. Maji k tomu dokumenty.

Pokracovani:

1 0
možnosti
JL

Tento proces je pruhledny. Dava take obcanu moznost se informovat o jeho moznostech uspet ci nikoliv. (usetreni penez a nervu).

Snad mala ukazka historie. Na pocatku roku 1800, se odehral spor mezi otcem Ustavy USA Madisonem (pozdejsi ctvrty prezident) a soudcem Malbury, o sile soudu a jeho organizaci. Pan Madison prohral a ten Nejvyssi soud byl ustanoven. (mel jen 7 clenu). Kazdy dnesni pravnik zna tento proces. Ukazka sily presvedceni normalniho cloveka.

Dekuji za pozornost

1 0
možnosti
JL

Pani Aghová

Vse krasne co mohou prinest Vanoce a mnoho stesti v Novem roce

Vam preje Jaroslav Lima

1 0
možnosti
IA

Děkuji a já Vám přeji všechno krásné a štěstí a zdraví v Novém roce. Děkuji Vám za Vaše milé komentáře. V

0 0
možnosti