Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejně prospěšné práce: Malá úvaha nad situací lidí bez práce - 2

Myslím, že není na škodu si nejdříve vysvětlit, co je to obecně a veřejná prospěšná práce a co tyto dva instituty řeší. Pak se dočtete o tom, kdo by spadal pod veřejněprospěšné práce. Tento článek je volným pokračováním předchozím na toto téma. Jeho posláním je upozornit na změny v oboru práce, které mohou očekávat všichni občané bez vyjímky a podle mého názoru je nutné o tom přemýšlet a diskutovat dřív, než zákon vejde v platnost. V každé éblasti naší země to bude jinak a pokud si nejste jistí, informujte se včas na svém příslušném úřadu práce, dřív, než to bude v platnosti. Pod heslem "Předem varován, dobře připraven."

Nejprve si vysvětleme pojmy a pak dojmy

Obecně prospěšné práce

Obecně prospěšné práce (též zkratka OPP) jsou jedním z alternativních trestů. Lze jej uložit pachateli úmyslného trestného činu, na který zákon stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující 5 let nebo pachateli nedbalostního trestného činu. Trest se ukládá v rozpětí od 50 do 300 hodin v závislosti na závažnosti trestného činu a osobě pachatele. Odsouzený musí trest vykonat ve svém volném čase, vykonává se nejčastěji u obecních či městských úřadů nebo u neziskových organizací. Trest obecně prospěšných prací spočívá v povinnosti odsouzeného provést ve stanoveném rozsahu práce k obecně prospěšným účelům spočívající v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných činnostech ve prospěch obcí, nebo ve prospěch státních nebo jiných obecně prospěšných institucí, které se zabývají vzděláním a vědou, kulturou, školstvím, ochranou zdraví, požární ochranou, ochranou životního prostředí, podporou a ochranou mládeže, ochranou zvířat, humanitární, sociální, charitativní, náboženskou, tělovýchovnou a sportovní činností. Práce nesmí sloužit výdělečným účelům odsouzeného.

Veřejně prospěšné práce

Veřejně prospěšné práce (dále jen VPP) jsou jedním z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (dalšími nástroji jsou např. společensky účelná pracovní místa či rekvalifikace). Jde o podporu pracovního uplatnění a zvýšení zaměstnanosti uchazečů o zaměstnání, kterým je věnována zvýšená péče při zprostředkování zaměstnání (z důvodu jejich problémů s pracovním uplatněním). Jedná se o časově omezené pracovní příležitosti zaměřené především na údržbu veřejného prostranství, úklid a údržbu veřejných budov, ´může jít také o práci osobního asistenta osob se zdravotním postižením, pomocné charitativní práce, sociální, kulturní, pomocné práce ve školách a školských zařízeních, údržbářské práce ve prospěch obcí, státních a obecně prospěšných institucí a občanských sdružení. Projekt veřejně prospěšných prací je určen pro ty uchazeče o zaměstnání, kteří jsou hůře uplatnitelní na trhu práce z nejrůznějších důvodů (např. žádná nebo nízká kvalifikace, dlouhodobá nezaměstnanost, vyšší věk, zdravotní omezení apod.) Projekt umožňuje obnovit a získat pracovní návyky a pomáhá sociálně nepřizpůsobivým osobám integrovat se do společnosti a zapojit se do pracovního režimu. Nástroj veřejně prospěšných prací realizují úřady práce, které sepíšou dohodu se zaměstnavateli (tj. obcí, firmou) o vytvoření takové činnosti. Za vykonanou činnost v rámci veřejně prospěšných prací  náleží zaměstnanci mzda a činnost je vykonávaná v rámci pracovního poměru Úřad práce  na tyto pracovní činnosti poskytuje zaměstnavateli příspěvky na mzdové náklady – max. však na dobu 12 měsíců (úhrada za výkon veřejně prospěšných prací až do výše mzdových nákladů, vč. SZ a ZP odvedených za zaměstnance zaměstnavatelem), udržení a obnovení základních pracovních návyků uchazečů o zaměstnání, motivace k práci prostřednictvím získání finančních prostředků z vykonané pracovní činnosti, nikoliv ze sociálních podpor nebo podpory v nezaměstnanosti.

Čtěte tento článek pro informaci

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/verejne-prospesne-prace-budou-pro-nezamestnane-povinne_206209.html

Z uvedeného vyplývá, jak se oba instituty svým obsahem liší.  První pochází z trestního zákona a druhý z pracovně právních předpisů. První řeší trest za nějakou skutkovou podstatu, v uvedeném zákoně určenou a druhý - překlenutí nesamostatnosti a získání peněžních prostředků na nějakou určenou dobu, stanovenou zákonem.

Kdo pod projekt VPP spadá

Ráda bych se pozastavila - znovu - nad tím, kdo pod tento projekt spadá - hůře uplatnitelní na trhu práce, dlouhodobě nezaměstnaní, vyšší věk, zdravotní omezení a také je důvodem žádná nebo nízká kvalifikace.  Tedy lidé ze všech skupin obyvatelstva České republiky.  Ale to je jen například. Může se vyrojit dalších mega důvodů, na tak upozorňuji, které budou řešit snadnou cestou těžký problém uplatnění mnoha profesí na trhu práce.

Zdravotně postižení

Zdravotně postižení jsou jednou ze skupin, kteří velmi těžko hledají na trhu práce uplatnění. A mnoho z nich pracovní příležitosti zoufale hledají, protože jejich zdravotní postižení mohlo vzniknout později, třeba následkem riskantních sportů, havárií, následkem braní omamných látek, je spousta takových příčin, ale mezi ně také patří poruchy pohybového ústrojí, následky po prodělané infekční chorobě apod. Znám několik případů takových jedinců, pochopitelně nemohu znát všechny lidi, kteří jsou vzdělaní, mohou, třeba s jistým omezením vykonávat, a to velmi pečlivě práce, ale mezi nabídkami zaměstnání, kterých je opravdu hodně není žádná, která by byla inzerována jako vhodná pro zdravotně postižené. Alespoň jsem nic takového neviděla. Bylo by pochopitelně praktické, kdyby se mohli tito lidé zařadit mezi zdravé a být součástí kolektivu. Jistě by se jejich stav zlepšil, protože je jasné, že mezi stejně postiženými jedinci nemusí vládnout dobrá nálada a empatický kolektiv by jistě mohl být pro něho vhodný. Já považuji za nutné, při vyspělosti naší společnosti, aby se projekt zařazování zdravotně postižených do prací velmi konkretizoval. Neboť nemůžeme schvalovat, aby nevhodné zařazení takových jedinců zhoršilo jeho fyzický a duševní vztah a jistě by měl k tomu vydat ošetřující lékař nebo odborník na nemoc, kterou dotyčný trpí, osvědčení, že zastáváním takové práce se jeho stav nezhorší. Ono by to mohlo být, v určitém důsledku, velmi nepříjemné pro zaměstnavatele, který takové problémy nechce riskovat.  Ale ani lékař se nemůže za svého pacienta plně zaručit, že zdravotně obstojí. Neboť jsou různé faktory, které na duševní i fyzickou labilitu působí a dotyčný jedinec je nemůže ovlivnit.

Sledujte aktuální stránky Ministerstva práce a sociálních věcí

http://www.mpsv.cz/cs/

Dlouhodobě nezaměstnaní

Vím o profesích, dříve vyhledávaných, které dnes jsou pod čarou těch žádoucích a rekvalifikace je sporná. Jde například o geodety, geology, odborníky na hornictví apod. Tedy i o technické profese, o humanitních zatím nehovořím. Co s profesemi, které od určité chvíle nejsou na trhu vyhledávané? Jistě, že v určitém věku se lidé posunou studiem nebo změnou profese, jako podnikatelé ve své profesi by stejně neměli zakázky, které by je uživily, nehledě na to, kolik by pozřely daně a povinné platby pojištění, které nejsou malé. Zvláště v některých oblastech jsou možnosti zaměstnání kritické. Ano, stát jim nabídne na rok veřejně prospěšnou práci, ale rok uplyne a co dál? Sebrat rodinu a někam se odstěhovat, kde může být situace brzy stejná? Rekvalifikace - ano, ale musí být využitelné tak, aby se jimi člověk mohl skutečně živit a uživit také na sobě závislé osoby. Tak, jak to vidím já, v takových případech, z lidského pohledu, je jedno, zda-li je to jeden člověk nebo houf lidí. To podstatu problému neřeší. A ten problém je - pomalý, zprvu nenápadný sesuv na hranici chudoby.

Vyšší věk

Opět musím říci, že znám lidi, kteří by ve vyšším věku velmi rádi pracovali a dokonce by byli za práci vděční. Jednak kvůli nízkému důchodu, jednak také proto, že třeba chtějí vydělávat peníze na léky pro staršího, nemocného partnera, rodinného příslušníka anebo se starají o svá vnoučata po rozvodu rodičů anebo potřebují získat prostředky pro opravu domu či zahrady, například. Jenomže, od kterého věku se počítá ten vyšší věk? Podle mého názoru - 45 let a výše. Plus minus. Pokud, v rámci  snižování počtu zaměstnanců a rušení úřadů či ústavů jakou tací jedinci propuštěni, téměř  nemají šanci si další zaměstnání najít a jsou již ve věku, kdy jsou na nich někteří rodinní příslušníci závislí, takže cesta za prací nepřipadá v úvahu. A veřejně prospěšné práce nejsou trvalým řešením.

Pozice SENIOR/JUNIOR

Také jsem nikde v nabídkách na práci neviděla, že by někdo hledal pozici SENIOR/..... Jistě, že hodně lidí v takovém věku nemají tu žádoucí flexibilitu, říká se, ale jak se zdá, chybí i lidem mnohem mladším. V tom to nebude. Ještě si nezvykáme, že naše milá země stárne a že čím více se bude otálet s řešením problému zaměstnanců, kteří překročili magickou hranici věku, tím bude naše země na tom hůř a hůř. Protože se to odrazí téměř ve všech aspektech společnosti. Tento stav je neudržitelný i pro čerstvé absolventy středních a vysokých škol.  Je třeba nejen vytvořit pozice pro ty,  kteří by určitě rádi pracovali a založili si rodiny, kdyby je také kde kdo přesvědčoval o tom, z jakých důvodů je nechce - třeba z kouzelného důvodu - že nemají praxi, a to je tedy, podle mého opravdu opovrženíhodné, když takový zaměstnavatel ví, že mají ještě vlhké vysvědčení nebo diplom. A já se nebojím říci, že to flinkání mladých po škole je způsobeno tím, že oni dobře ví, že se jim trh práce pro nedostatek praxe neotevře. Proč tedy nezavést pozici JUNIOR, kde by mu postupně, pro zapracování, byla přidělována práce a ne ho hned odehnat od dveří?

 

Takže veřejně prospěšné práce zásadně nevyřeší problém, který tu doutná a začíná i neblaze zavánět. Jsou jen horkým řešením, ale tím více se odsouvají zásadní problémy pro lidi, kteří chtějí pracovat, chtějí si založit rodinu a chtějí mít svůj životní standard. Pro ty, o kterých jsem hovořila, trh práce není zatím organizován tak, aby dokázal se vypořádat s generačním problémem a hlavně s tím, že budou převyšovat starší nad mladším v pracovních pozicích.  Mně to v tržním hospodářství případně normální, že existuje trh práce, který dokáže pružně reagovat na ten fakt, že se mohou zaměstnanci firem i státních úřadů třídit podle dosažených pracovních a odborných zkušeností, schopností reagovat na požadavky zaměstnavatele a ještě ke všemu si zajistit slušný standard. To však není otázka jednoho volebního období, ale to je problém průběžný a běžný. Podle mého názoru je sociální a pracovní sféra v naší republice těžce a tragicky zanedbána.

Související články:

http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=199450

http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=199806

A dále si prohlédněte tyto stránky:V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaníUnikátní analýza: Každý šestý inzerát diskriminuje

 

Desítkám lidí sebral zákon podporu. Stát to neuznává

Čekají vás změny v práci. Podívejte, co schválila vláda

konkrétní návrh změn v tomto přehledu.

Autor: Irena Aghová | sobota 9.7.2011 2:00 | karma článku: 25,78 | přečteno: 3145x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...