Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin V2

24. 8. 2011 15:50
Ano, dříve byla potřeba církev

Dříve se vírou a pomocí církve dala dost dobře ovládat masa poddaných v jednotlivých panstvích. Tehdy asi měla církev nezastupitelnou úlohu.

Duchovní složku víry, měli tak nějak všichni obyčejní lidé u zadku a byli rádi, že přežili do dalšího dne a dál se uchovávalo a uchovává spousta pohanských zvyků, které do sebe církev zakomponovala.

0 0
možnosti
L

lesicatko

24. 8. 2011 16:08
Re: Ano, dříve byla potřeba církev

No neviem, čo mali tú duchovnú zložku kdesi..., pravdepodobne nie, praveže v naubiedenejších častiach , kde ĺudia ledva prežívali bola aj viera stále silná, doteraz to cítiť.

0 0
možnosti
OK

iacobau

24. 8. 2011 10:59
Hezky napsáno

Víte, já si myslím, že každý, kdo nějakým způsobem věří v křesťanského Boha, nebo i jen balancuje na hraně, patří do církve v tom širším smyslu, byť ne formálně do některé z těch mnoha institucionalizovaných.

Zkuste si někdy přečíst Ratzingerův Úvod do křesťanství - toto teologicko filozofické pojednání na hodně vysoké úrovni je skvěle napsané a i přes stáří více než 40 let je stále velmi aktuální a pro lidi jako vy si myslím velmi zajímavé a objevné.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

24. 8. 2011 11:03
Re: Hezky napsáno

Děkuji. Mám ho doma! Objevila jsem tu knihu, když jsem něco hledala ve své knihovně, kdysi si ji asi koupil syn. Přečtu si to. Myslím, že jsem trochu "povyskočila", nevím přesně, co s tím :-) Asi to bylo po dobu, co jsem zde publikovala ty články o Ježíši a dějinách. Bůh suď. Člověku se občas rozsvítí, občas ale také v něm pohasne.V

0 0
možnosti
L

lesicatko

24. 8. 2011 10:35
Odvážny článok

Balansuje na racionalistických postojoch a dokaže obhajiť existenciu cirkvi...

Podľa mňa cirkev ako ju pozname  / povedzme RKC / sa bude musieť prisposobovať a trocha meniť a potom má výraznú šancu byť aj nadalej rešpektovanou inštitúciou  -pretože pokrýva to, čo veda ako novodobé naboženstvo nepokryla a zrejme ani nemá šancu pokryť, teda prave to tušené duchovno v nas.  

Ak by sa cirkev nemenila a bola by výrazne odtrhnutá od realneho života, jednoducho by ju ľudia nahradili iným duchovne sýtiacim zdrojom - napr ezoterikou.

Ale díky za článok, toto je už na trocha vyššej úrovni, akú tu zvyčajne články o cirkvi majú.  / a je jedno z ktorej strany :) /

0 0
možnosti