Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

26. 10. 2011 8:49
To mne tedy překvapuje,

že nevíte, co je v zákoně o rodině napsáno dnes a co bylo napsáno v jej předcházejících zákonech.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

26. 10. 2011 11:38
Re: To mne tedy překvapuje,

A jakoumá souvislost vaše otázka s novým ustanovením zákona? My víme, co je tam napsáno.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

26. 10. 2011 8:21
Tak tomu nerozumím

Co vlastně chcete? V prostředí s dobrými vztahy nějaký podobný zákon potřeba není, v prostředí se špatnými vztahy se přece zákonem nařizuje aspoň nějaké minimum. A cokoli jiného než zákon stejně velký smysl nemá.

Prostě lidé by se měli chovat morálně, a jako vynucení minima chování tam, kde lidé morální nejsou, je tu zákon. Je tato úvaha špatná?

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

26. 10. 2011 8:32
Re: Tak tomu nerozumím

Já si myslím, že to je důsledek stylu výchovy, která se nevyplatila, ale nyní tu stojí mezi občanským zákoníkem a jinými zákony, týkající se této problematiky mezinárodní úmluva o právech dítěte, která přiznává dětem práva, která možná se snaží ustanovení občanského zákoníku omezit. Úmluva je dole v "Související články". Pojem respekt k rodičům má široký výklad, může to právě narážet na práva, která jsou dětem Úmluvou přiznána. Asi tak. To je, jako byste chtěl zastavit rozjetý vlak.

0 0
možnosti
JD

pedr64

26. 10. 2011 7:38
přijde mi to absurdní

děti do 15 let nejsou právně odpovědné, za jejich činy nesou odpovědnost rodiče. Budou tedy rodiče postihováni za to, že jejich děti nedodržují toto ustanovení??? To je jak v kocourkově

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

26. 10. 2011 7:50
Re: přijde mi to absurdní

¨Myslím, že je to dokonalý kocourkov,

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 10. 2011 0:33
Mám na to úplne iný nazor

Prečítal som ten súvisiaci článok a chápem ten Bendov paragraf ako krok spravnym smerom, ono totižto tie práva dieťaťa sa skutočne utrhli a smerujú už proti rodine. Kvoli tomu, že deti udavajú rodičov socialke za fyzické týranie / napr facka / alebo psychické týtranie / napr zakaz diskotéky / sa skutočne trhajú rodiny za asistencie štátu a jeho predstav o idealnej výchove detí. Takže ten paragraf len vyrovnava, čo štát zbytočným zasahom do kompetencie rodičov už pokašlal. No a dorazilo ma toto od Baudyšovej " pokud by dítě nějak ohrožovalo své rodiče, mohou si za to oni sami."

Neskutočné - potom si týrané ženy takisto možu za to sami, znasilnené detto, čo jej preboha šibe, nikdy nevidela rebelujúceho teenedžera, nerozumie že v snahe najsť sami seba a v spleti hormonov možu aj deti ubližovať, zvlašť ked im spoločnosť dava prava ale nie povinnosti ? Perfekne to vjadrila naša vychadzajúca spisovateĺska hviezda http://olivieri.blog.sme.sk/c/169970/Udaj-svojich-fotrovcov.html

.

Či ?

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

26. 10. 2011 8:04
Re: Mám na to úplne iný nazor

Máme ratofikovanou úmluvu o právech dítěte, kterou však soudy někdy nerespektují. A je nad národním zákonem. Nevidím, že by se tato úmluva citovala a paragraf na ni odvolával, aby to bylo v souladu. Ten paragraf je utržený ze souvislostí, které upravují práva a povinnosti rodičů u dětí.

0 0
možnosti