Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ze je clovek krehka nadoba kdyz jde o zakon a pravdu vime uz od Raje :) Proto ma spolecnost, co usiluje o vyssi standard obecne slusnosti, verejnych zakazek a sluzeb co nejmene. A takoveho druhu, ze je o ne ze strany dodavatelu a spotrebitelu sotva zajem. Tady je reforma snadna, i kdyz diky volicum (co jsou vetsinou na statu zavisli), tezko proveditelna demokratickou cestou. 

15 mesicu vysetrovaci vazby zavani totalitou - nerozumim proc nemuze zatceny po obvineni v ceskem soudnim systemu slozit kauci a cekat na soud na svobode. Vysku kauce urci soudce podle pripadu- pro chudeho kapsare par tisic, pro bohateho "prostrednika" par miliard. Pak je starost "jestli utece" na bedrech toho kdo za obvineneho penize slozil. 

Jinak bych k clanku dodal ze sebedokonalejsi zakony nenahradi nedostatek dobreho mravu - a to je neco co stat dodat nemuze. Proto davam vetsi duraz na obcanske svobody nez na statni moc.

4 0
možnosti
KC

Nejlepší je nekrást.

6 0
možnosti
OH

To platí jen pro prosťáčky našeho typu.

Pro některé stačí mít tolik vlivu, že i kdyby došlo k jejich stíhání, tak to média rozmáznou jako policejní zvůli, převrat plukovníků a z žalobce udělají koupeného mizeru.

4 0
možnosti
OH

Nepořádky (no výstižnější by bylo napsat bor... a zlodějina) existují a je třeba proti nim bojovat všemi zákonnými prostředky a já při zatčení tleskal. Pak ale měsíc od měsíce mé nadšení klesalo, Rath ve vazbě a proces v nedohlednu.

Nejvíce mne ale dorazilo, že když došlo i vládnoucí koalici, tak se z tleskajícího Nečase a Kalouska stali největší hlasatelé teorie o policejní zvůli (přičemž oni nejvíce tleskali při zatčení Ratha a těšili se, jak využijí jeho monstrproces před volbami). No snad dojde i na posouzení, kolik tito bývalí přátelé boje proti korupci rozdali svým sedřeným koňům ze státního.

5 0
možnosti
IA

Hlavně, abychom si my, lidé "v podhradí" uchovali střízlivý pohled a rozum a dokázali uvádět svým míněním věci do kolejí. Já se nikdy neraduji, když někoho z nich zavřou, je mi spíš líto, že je k tomu důvod.

1 0
možnosti
PK

Samozřejmě korupci nelze vymýtit stejně jako prostituci, žádoucí je ji udržet v "rozumných" mezích. Vždy si vzpomenu na skvělý koncert superherců Valy a Racka (taky trochu Remundy) ze Zlé Krve. Určitě tak skutečnost vypadala i za dnes  zbožňovaného Rakouska a tehdejšího kapitalismu.

Represe je sice nutná ale ne samospasitelná. Ani taková opatření jako velké platy odpovědných, losovačky, orientace jen na nejnižší cenu, žádné tajnosti se zakázkami a všechno na počítač atd. v Čechách velkou zábranou nejsou. Jsem dost pesimista, prostoru ve veřejných zakázkách je vždy dost,

1 0
možnosti
IA

Korupce a veřejné zakázky jsou již známy za starověku. Je to problém, který jde ruku v ruce s lidstvem. Teď je otázka, pane Kuchta, aby se stáhla do nutných mezích a nebyla normálním chováním, ale trestním chováním s jasně vymezenými hranicemi. Já si myslím, že Nečasova vláda posílila v lidech existenční strach a nejistotu a lidé už nevidí ten mor, který se tu rozšiřuje. Možná, že tato kauza změní i staly veřejného zadávání, protože mně se zdá, že je to moc překombinované a pro lidi dost obtížné, určitě tyhle průšvihy nemáme v Čechách zapotřebí. Myslím, že lidi chtějí normálně žít a podnikat, aby jim šlapala firma a uživili ji včetně rodiny a málokdo se bude chtít do něčeho míchat a riskovat.Určitě málokdo s normálních podnikatelů se chce dělit s příjmy, aby je posléze jen o něco nadhodnotil. Uvidíme, co bude dál. Čím dál víc se mi líbí ten rozumný přístup lidí, který tak ostře kontrastuje s mediálními výkřiky a hysterčením některých osobností. Mějte se hezky.

0 0
možnosti
Foto

Nejsem sice od fochu, ale pokud hovořím s podnikateli ve stavebnictví, všichni mluví stejně /mezi čtyřma očima/. Zakázku vyhraje ten, který část nákladů odevzdá zadavateli. Říkají, že ti slušní chtějí okolo 10% z konečné ceny, ti méně slušní pak více. To, že by kdokoli v soutěži dal opravdovou cenu a pak čekal, že komise spravedlivě vyhodnotí jeho zakázku jako reálnou a pro stát nejvýhodnější, je brán za blázna. 

Pokud by na to někdo upozornil policii, možná by uspěl, ale může svůj podnik ihned zavřít.

Tím se nijak nevyslovuji ke kauze Rath, to bych nechal na snad spravedlivé justici, ale uvádím nejspíše zcela běžnou praxi v současnosti. 

Píšu to se smutkem. ;-(

13 0
možnosti
DD

Ano, máte pravdu, buhužel! Něco o tom vím také, ale jak píšete - kdo by něco někde řekl, už si nezastaví. Ani psí boudu.

3 1
možnosti
JB

Už ta délka vazby z výmluvou na možny útěk p. Rátha je fraška / co zloději , vrazi atd /. Velmi pochybuji , že tento jeho útěk je reálny , ale všechno zapadá do jasného objednaného politického procesu. Uvidíme p. Rátha nemusím , ale čekám jak to dopadne. Prozatím  /podle komentářů / je to fraška.[>-]

13 3
možnosti
Foto

Ano jde o milník. Nyní se ukáže, zda platí stejné právo pro všechny, nebo lze použít represivní a justiční složky státu vůči z něčí vůle vybrané osoby jinak, než proti všem ostatním. Zatím se zdá, že to lze, pokud se toto podezření potvrdí, změní se Česko definitivně v policejní stát.

9 3
možnosti
IA

Ano, je to tak, jak říkáte.

0 1
možnosti
SN

:-) Paní autorko, já celou monstrakci považuji od počátku za proces jenom navýsost politický. Samozřejmě se setkávám s odporem svých spoludiskutérů, kteří od začátku, když ho madam Němcová během minuty před půlnocí vydala ke stíhání řvali . "Pověste ho vejš ať se houpá" !  V první řadě se na tom podepsala všechna média bez rozdílu, byla to bomba. Nekritičtí čtenáři byli z toho " u vidění" !  Nebudu to prodlužovat. Rathovi fandím, je chytrý, moc si otvíral pusinku, viděl do mnoha věcí a proto musel z veřejnosti zmizet! Dovedete si představit, kdyby v této situaci mohl volně mluvit v parlamentu? Já ano a moc bych se u toho bavil. 

      NEvěřícím Tomášům doporučuji si najít jeho projev v parlamentu v říjnu 2010 ! Když ho s trpělivostí vyslechnou, tak zjistí, že v té době přesně pojmenoval vztah NEčase s vrchní ředitelkou, její plat a další souvislosti, což se za dva roky přesně vyplnilo. Přímo jasnovidecký projev. To nemohl přežít, a byla to jen otázka času co na něj nachystat, aby nadlouho zmizel. Patička sklapla !    R^VR^

16 4
možnosti
IA

Pamatuji si na jeho slova.

0 0
možnosti
Foto

Pravdu má pan Beránek, čtu příspěvek čtu, čekám , kdy něco začne. A nic !

1 1
možnosti
ZB

Tentokrát o ničem. Rv

1 3
možnosti

NELZE ČEKAT na počátku procesu nějaký definitivní komentář, který vše osvětlí. Uplně stačí, že autorka poukázala na to, že se té Saláčové prozatím nezeptali,aby naprosto konkrétně vysvětlila alespoň na příkladech, jakým způsobem tu zakázku předražila. Stejně tak nemusela konkrétně vysvětlovat, jak zdaňovala ty úplatky.

A ještě můj komentář. Pan Jírát čeká na to,že se Pancová s Kottem položí a pokusí se vše hodit na Ratha. Jenomže tím by si přitížili. Je totiž jasné, že pokud celá záležitost se skončí na této úrovni, pak se ocitne ve slepé uličce. Prostě Kott a Pancová sami nemohli ze svého postavení žádnou zakázku ovlivnit.

8 0
možnosti